BRZINA APSORPCIJE

Istraživači su utvrdili da samo jedan specifičan položaj tela može da doprinese tek popijenom leku da se razgradi na najbrži mogući način.

 

Kada imate glavobolju i posegnete za tabletom za ublažavanje bola, verovatno ne razmišljate koji položaj tela treba da zauzmete dok pijete lek.

položaj tela

No, nova studija Univerziteta Džon Hopkins otkriva da držanje može znatno da utiče na brzinu kojom naše telo apsorbuje lek, a pogrešno držanje može da odloži razgradnju i apsorpciju leka, za čak ceo sat.

Istraživači sa ovog univerziteta ispitivali su mehaniku apsorbovanja lekova i prirodnu anatomiju želuca i otkrili da uzimanje tablete dok ležite na desnoj strani skraćuje vreme potrebno za apsorpciju lekova.

Tačnije, ako popijemo tabletu u položaju na desnom boku, ona najbrže dolazi do najdubljeg dela želuca te je njeno razlaganje do 2,3 puta brže nego kod osoba koje ih piju u uspravnom položaju ili ležeći na leđima.

Prirodna asimetrija

Većina tableta, naime, ne počinje da deluje sve dok želudac ne izbaci njihov sadržaj u crevo. Dakle, što je pilula bliže donjem delu želuca, brže počinje da se topi i brže stiže u tanko crevo. Ako ciljate pilulu u ovaj deo želuca, držanje je ključno i za gravitaciju i za prirodnu asimetriju želuca.

„Bili smo vrlo iznenađeni što je držanje imalo tako ogroman efekat na stopu otapanja tablete. Nikada nisam razmišljao o tome da li radim to ispravno ili pogrešno, ali sada ću sigurno da razmislim o tome svaki put kad popijem tabletu“, rekao je autor istraživanja Rajat Mital, inženjer na univerzitetu Džon Hopkins i stručnjak za dinamiku tečnosti, u radu koji je izvorno objavljen u časopisu Physics of Fluids.

Testirali su četiri položaja

Tim naučnika je testirao koji je položaj tela najbolji i uzeli su u obzir četiri položaja. Uzimanje tableta dok ležite na desnoj strani bilo je daleko najbolje, šaljući tablete u najdublji deo želuca kako bi se postigla stopa otapanja 2,3 puta brže od čak i od toga da pijete pri uspravnom držanju.

Ležanje na levoj strani bilo je najgore. Tim je bio vrlo iznenađen kad je otkrio da ako tableti treba 10 minuta da se otopi na desnoj strani, moglo bi da potraje 23 minuta da se otopi u uspravnom položaju i više od 100 minuta ako ležite na levoj strani.

Onako kako je većina nas navikla da uzima tablete, dok uspravno stojimo, može da bude drugi izbor u uzimanju lekova, a on je po efektu jednak položaju kada ležimo na leđima, ali svakako izbegavajte ležanje na levoj strani kad popijete lek.

Važnost otkrića za osobe u krevetu

„Za starije, ljude koji sede ili su prikovani za krevet, bilo da se okreću ulevo ili udesno, ovo otkriće može imati ogroman uticaj“, istakao je Mital.

Istraživanje je utemeljeno na modelu koji autentično predstavlja realno delovanje ljudskog želuca (StomachSim), odnosno moguće je videti šta se događa u želucu dok vari hranu, ili u ovom slučaju lekove. Poslednjih godina stvoreni su i drugi modeli koji autentično predstavljaju delovanje nekoliko glavnih organa, posebno srca.

Problemi sa želucem

Istraživački je tim takođe otkrio da su tablete manje delotvorne kod osoba kojima želudac nije zdrav.

„Čak i mala promena stanja želuca može da dovede do značajnih razlika u ishodu oralnog leka”, rekao je glavni autor istraživanja Jae Ho Majk Li, bivši postdoktorand na Univerzitetu Džon Hopkins.

Uticaj želudačnih bolesti, kao što je gastropareza uzrokovana dijabetesom ili Parkinsonovom bolešću, na varenje lekova bio je sličan uticaju držanja tela, što naglašava koliko je držanje tela zapravo važno, a manje poznato pri uzimanju tableta.

Izvor: Zivim.hr