SVEŠTENIKOVE PREPORUKE

Saveti sveštenika, odnosno pastirski saveti dragoceni su svakom verujućem čoveku, a posebno omladini koja bi da živi pravoslavnim životom. Ovo su jednostavne preporuke mladim vernicima kojih bi se oni trebalo pridržavati.

 

Kao i svaki očinski savet ili preporuka, tako su i ovi proistekli iz dugog iskustva ispovedanja vere pravoslavne, a zapisao ih je jedan sveštenik.

pastirski saveti

1) Budi dobar sin svojim zemaljskim roditeljima, pa ćeš vremenom postati i dobar sin Božji.

2) Pazi na zdravlje svoga tela i duše. Ne seci granu na kojoj sediš, da se ne srušiš i ne ozlediš. Zapamti: Ožiljci uvek ostaju! Ako i ne bole, oni tište i peku.

3) Trudi se da stekneš što više znanja za svoj životni poziv. Uporedo radi i na svom Bogopoznanju. Svako je znanje dragoceno i svak ije zanat zlatan, samo ih treba poštovati. Pošten rad je najbolja molitva Bogu.

4) Ne beri voće dok je zeleno i ne poseži rukom za zabranjenim plodom. Sve će doći u svoje vreme, kad je Bog odredio i ljudi upriličili. Nećeš zakasniti ni za razonodu, ni za ljubav, ni za brak. Ne budi nestrpljiv, pa se nećeš kajati.

5) Tvoja ljubav, mladiću i devojko, neka je čista kao i vaše namere da jednog dana postanete verni supruzi i dobri roditelji. Čuvajte se nepromišljenih postupaka zbog kojih bi docnije morali da crvenite pred svojom decom.

6) Sačuvajte u mladosti srce čisto da bi vam kasniji život bio miran i spokojan, kao što je mirna površina dobro zaklonjenog planinskog jezera u kojoj se stalno ogledaju dubina i širina neba.

7) Ljubi članove svoje uže porodice da bi mogao da voliš svoje susede i poznanike, ljude iz svoga sela ili grada i iz svoje pokrajine. Tek kada naučiš da ljubiš bližnje svoje, odnosno ljude sa kojima si u svakodnevnom doticaju, moći ćeš da voliš i nešto tako veliko i sveobuhvatno kao što je čovečanstvo.

8) Budi veran Bogu u „u malome“, to jest: gledaj da ne narušiš volju Božiju u naizgled sitnim i beznačajnim delima. Jer ako se navikneš da grešiš u sitnicama, nećeš paziti ni na krupne stvari. Kaj se za sitne prestupe i moli pomoć Božiju da bi im se uspešno mogao da suprotstaviš kada ponovo padneš u iskušenje.

9) U sitnicama se, kao u malim ogledalima, pokazujemo kakvi smo. Tvoj život je satkan od sitnih pojedinosti, kao što je mozaik slika načinjena iz bezbroj raznobojnih kamenčića. Ukoliko je više dobrih dela, sjajnih kamenova, tvoj život će biti svetliji, radosnij i i veseliji. Ako kod tebe preovlađuju gresi, dela tame, mozaik tvoga života biće mračan, sumoran i tužan.

Otac Uroš Jovankin