DEŠAVA SE

Voda je obično prilično stabilna, ali izgleda da se njeno ponašanje menja ako se rasprši na jako sitne kapljice vode.

 

Možda mnogima nije poznato, ali naučnici su 2019. otkrili nešto neobično – kapljice vode mogu u nekom trenutku da formiraju male, ali značajne količine vodonik peroksida (H2O2).

kapljice vode

Da, reč je o hidrogen peroksidu, istoj kiselini koju koristimo za izbeljivanje kose ili dezinfekciju rana. Sada su naučnici ustanovili da se ova spontana reakcija događa pri kontaktu sa čvrstim površinama i da može da igra ulogu u sezoni gripa.

„Mislimo da znamo toliko o vodi, supstanci s kojom se najčešće susrećemo, ali onda shvatimo da to nije tako“, rekao je hemičar Ričard Zare sa Univerziteta Stenford.

Pretvara se u kiselinu u kontaktu s površinom

Voda je obično prilično stabilna, ali izgleda da se njeno ponašanje menja ako se rasprši na jako sitne kapljice vode. Naime, kako se objekti smanjuju, njihov relativni volumen smanjuje se brže od njihove površine. To znači da će sićušna kapljica vode imati mnogo veći udeo svojih molekula izloženih okolini nego one koje se nalaze u čaši, kanti ili jezeru.

Upravo na ovoj izloženoj površini nastaje vodonik peroksid.

Zare i njegovi kolege sa Sveučilišta Jianghan su pomoću boje koja svijetli u prisutnosti H2O2 mapirali pojavu te kiseline u kapljicama koje su u kontaktu sa staklenom površinom. Otkrili su da vodikovog peroksida najviše ima na mjestima gdje dvije tvari dolaze u kontakt.

Ustanovili su da H2O2 nastaje i kada kapljice vode dođu u dodir sa devet drugih čvrstih materija, uključujući tlo ili prašinu koja lebdi u vazduhu. U prethodnom istraživanju otkrili su da se taj proces događa spontano, odnosno sam od sebe, kada se na hladnim površinama počne kondenzovati voda iz vazduha. Štaviše, količina H2O2 raste s nivoom vlage.

„Izgleda da je uzrok tome kontaktna elektrifikacija“, objasnio je Zare.

Izvor: Index.hr