EFEKAT SUPERHEROJA

Iako postoji mnoštvo dokaza da se žene više ocenjuju po izgledu, istraživanja pokazuju da i muškarci pate od istih problema.

 

Izgled tela je problem mnogim muškarcima, čak i onima koju su slavni i uspešni. I slično ženama, istraživanja pokazuju da se muškarci često osećaju ili kao da su premršavi ili da imaju previše kilograma, kao i da nisu u stanju da zadovolje muški ideal, zbog čega pate.

muškarci pate

Ali zašto muškarci danas osećaju toliki pritisak zbog svog izgleda? Čime su konkretno nezadovoljni i kako se s tim nositi? Jedno je sigurno: baš kao i izazovi sa kojima se suočavaju žene, problemi sa izgledom muškog tela dublji su od same težine.

Zašto muškarci osećaju pritisak da izgledaju na određeni način?

Istraživanja psihijatara s UCLA pokazuju da se danas ljudi uopšteno osećaju lošije zbog izgleda nego 1970-ih. Problem prevazilazi studenta koji ide u teretanu kako bi bio uspešniji u pristupu ženama; 90 odsto muškaraca u srednjoj školi vežba bar povremeno sa specifičnim ciljem da izgradi svoje mišiće i postigne snažniji izgled.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Većina slavnih muškaraca, ali i naučnika slaže se da postoji glavni faktor koji doprinosi porastu negativne percepcije tela kod muškaraca i dečaka – ekran.

Popularni holivudski glumci nabijaju mišiće kako bi se transformisali u superjunake ili snagatore što povećava interes muške javnosti za metodama postizanja njihovih rezultata. I tu nastaje začarani krug.

Izvor: Index.hr