VRHUNSKO ISKUSTVO BORAVKA

Podovi u hotelima moraju da ispune mnogo uslova. Oni moraju da budu atraktivni u estetskom smislu, ali i trajni, otporni na habanje i laki za održavanje.

 

Svet je postao globalno selo, a turizam nezamenjiva privredna grana. Bilo da je u pitanju posao ili slobodno vreme, sve češće sebe zatičemo u ulozi putnika. Veliki broj putovanja nas tera da podižemo nivo očekivanja i standarde putovanja, pa su i hoteli u kojima odsedamo sa zadatkom da nam obezbede što veću prijatnost i zadovoljstvo boravka.

podovi

Osim dobre lokacije i dizajnerskog pečata koji svaki hotel poseduje, za najbolje i najluksuznije smeštaje važi i poklanjanje pažnje mnogim detaljima kako bi se gostima obezbedilo vrhunsko iskustvo boravka. Počevši od prostranosti soba, odabira hrane, pa do celokupne estetike prostora, vrhunski hoteli će se pobrinuti da uživate u svakom trenutku koji tu provedete.

Pa kako onda zaobići nešto od tako velike važnosti kao što su podovi? Možda vam i neće biti važno da li su peškiri u sobi sklopljeni u obliku labuda, ali ćete sigurno zapaziti higijenu objekta, blistavi hol, nečujne hodnike i meko uranjanje u tepisone u sobama. Hotelijerstvo počiva na tom saznanju i zato su od presudne važnosti materijali od kojih se hotelski podovi sastoje, kao i način na koji se oni pravilno održavaju.

Ukoliko i vi opremate apartman za izdavanje, evo informacija o podovima koje vam mogu biti od koristi. Pogledajte kako to rade najveći u turističkoj branši.

hotel soba

Materijal hotelskih podova

Podovi u hotelima moraju da ispune mnogo uslova. Oni moraju da budu atraktivni u estetskom smislu, ali i trajni, otporni na habanje i laki za održavanje. Hotelski podovi su izloženi velikoj frekvenciji ljudi i neophodno je da izdrže pritisak, a istovremeno da izgledaju kao novi. Zbog toga je od velike važnosti da se pronađe materijal koji će da spoji i estetiku i funkcionalnost i da najbolje odgovori potrebama hotela.

Tepih ili tepison

Najčešći izbor za podove u hotelima je tepih ili tepison koji se postavlja od zida do zida. Ovu podlogu najčešće ćemo naći u hotelskim sobama i hodnicima, a ređe u lobiju hotela. Luksuz i toplina koju ova podloga pruža su nezamenjive – ništa ne može da se uporedi sa uranjanjem u bogati tepih pod nogama. Tepisi su najbolji toplotni izolatori, čuvaju toplotu gazišta, ali su se odlično pokazali i u pogledu zvučne izolacije, što je u hotelima izuzetno važno.

Ugradnja tepiha je izuzetno brz proces u odnosu na druge alternative koje se koriste u hotelima (postavlja se direktno na pripremljenu podlogu), dok je njihovo održavanje lako i nezahtevno. Sve što je potrebno za održavanje tekstilne podloge je komercijalni, hotelski usisivač koji je lako pokretan i koji bez buke može da ukloni sve nešistoće. Od domaćinskih usisivača se razlikuje po snazi i kapacitetu rezervoara, pa je svako ko se susreo sa čišćenjem podova gde je velika frekvencija ljudi, morao da razmišlja o profesionalnom aparatu.

Svima je jasno da tepih može biti sklon flekanju i izložen intenzivnijim mrljama. U tom slučaju se koriste usisivači za mokro i suvo usisavanje, čime se postižu najbolji efekti u čišćenju.

Tek u izuzetnim slučajevima, kada je nemoguće otloniti sve mrlje, koriste se tekstilne ploče koje je moguće parcijalno menjati.

četka usisivač

Beton

Beton je materijal koji se često koristi kao podna obloga u hotelima i poslednjih godina je veoma popularan za hotelske lobije i druge javne prostore kao što su hotelski restorani. Ova podloga je posebno atraktivna sa dizajnerske tačke gledišta, posebno ako se želi postići industrijski izgled u unutrašnjem prostoru. Podovi od betona su izuzetno trajni i otporni na habanje, ali mogu biti jedna od skupljih opcija posebno ako se želi postići neki poseban estetski efekat u prostoru. Ukoliko je beton na odgovarajući način tretiran prilikom ugradnje njegovo održavanje će biti nezahtevno, gde će profesionalni hotelski usisivač biti dovoljan za čišćenje velikih površina.

Drvo i njegove alternative

Drvo i drveni parket je izvanredan izbor za stambene prostorije, ali nije tako čest izbor za hotele. Osim što je to skupa sirovina, drvo se pokazalo i kao ne baš idealna podloga za velike frekvencije prolaza i za uslove koji ne moraju uvek biti idealni. Vlaga može da bude problem za pojavu deformacije parketa, dok nekad i malo oštrija obuća (kao što su štikle, na primer), mogu da ostave tragove. Ono što je dobra strana je da je čišćenje podova od drveta izuzetno lako uz pomoć profesionalnih usisivača, a prebrisivanje parketa se vrši uz minimalnu količinu vode.

U poslednje vreme se za hotelske površine biraju laminat i vinil jer imaju veće estetske mogućnosti, bogatiju paletu i veoma su praktični. Vinil je u tom smislu posebno zahvalan materijal jer izgledom može da imitira drvo, ciglu, parket ili keramičke pločice, dok u isto vreme pruža mekoću, toplinu i lepši osećaj pod nogama. Oba materijala su laka za čišćenje i održavanje, otporna na fleke i habanja. Zlatno pravilo čišćenja laminata i vinila je suvo i mokro usisavanje podloge čime se uz komercijalni usisivač vrlo lako vraća prvobitni sjaj poda.

Higijena i čistoća objekata za iznajmljivanje je jedna od najznačajnijih stvari koja je putnicima bitna i koja utiče na kategorizaciju objekta. To se posebno odnosi na podove koji su najizloženiji prljavštini i koje sa posebnom pažnjom posmatramo prilikom odsedanja. Zbog toga je pravilan izbor podova i njihovo adekvatno i permanentno održavanje nešto što u hotelijerstvu ume da napravi veliku razliku.