OTIŠLE CELE ZALIHE

Bogati kupci kupuju Lamborgini i ostale luksuzne automobile uprkos globalnim finansijskim posledicama ruske intervencije na Ukrajinu.

 

Italijanski proizvođač sportskih automobila Lamborgini već je prodao celokupnu proizvodnju do početka 2024. godine, potvrdio je direktor kompanije Stefan Vinkelman.

lamborgini

Podružnica Folksvagena ima „veliku potražnju” i porudžbine za narednih 18 meseci, dodao je.

Bogati kupci kupuju te luksuzne automobile uprkos globalnim finansijskim posledicama ruske intervencije na Ukrajinu.

„Sve više se kupuje Lamborgini, jer veruju brendu, vide kako su automobili lepi, kako imaju visoke performanse”, rekao je Vinkelman i dodao da globalna ekonomija mora samo da „ostane malo stabilna” i da tako bude i dalje.

Dugo čekanje na automobile posledica je nestašice delova, naročito čipova koji su potrebni za nove električne modele.

Najbolje polugodište u istoriji

Lamborgini planira hibridnu verziju svakog od svojih modela do 2024. godine, a prvi potpuno električni Lamborgini u drugoj polovini ove decenije.

To je „puno za samo dve godine” i „radimo koliko god brzo možemo kako bismo pratili novosti i kako bi se sve odvijalo na pozitivan način”, rekao je Vinkelman.

Lamborgini je početkom avgusta objavio da je imao najbolje polugodište u istoriji ostvarivši rekordnu prodaju i profit. Operativna marža dostigla je 32 odsto, a operativni profit 425 miliona evra od prodatih 5.090 automobila.