ZAHTEVAN PERIOD ŽIVOTA

Strpljenje u vaspitanju sina tinejdžera je najvažniji alat koji imate, a svakoj situaciji je najbolje pristupiti hladne glave.

 

Ako kod kuće imate sina tinejdžera, možda se svakodnevno pitate što se to događa s njim.

sina tinejdžera

Mozak dečaka u tinejdžerskim godinama još nije potpuno razvijen, a skoro da ga isključivo pokreću hormonske i biološke promene. Pubertet. To objašnjava nestalne promene raspoloženja i velike oscilacije u ponašanju.

Roditelji bi takođe trebalo da budu svesni da prefrontalni korteks – deo mozga za donošenje odluka, kod dečaka ne sazreva u potpunosti sve do srednjih 20-ih.

Ponovno podučavanje empatiji

Roditelji veruju da su na pravom putu po pitanju odgoja svog sina, ali kad on stupi u pubertet, može se činiti kao da je sav trud bio uzalud.

Premda tinejdžer uglavnom postaje sebičniji u tim godinama, to ne znači da ga ne možete podsetiti na lekcije o empatiji. Prema pisanju „Psychology Today“, roditelji koji ostanu dosedni u podučavanju o empatiji, verovatno će uskoro primetiti rezultate svog truda.

Neočekivana ponašanja

Ponekad su i sami tinejdžeri šokirani svojim nepredvidljivim reakcijama, a o roditeljima da i ne govorimo. Na kraju, to je jednostavno nešto s čim bi trebalo da nauče da se nose.

BioMind kapi protiv depresije

Povrediće vaše osećanja

Duboko udahnite, jer ako se već nije dogodilo, hoće. Osećanja roditelja biće povređena kada dete stupi u tinejdžerske godine. Ono to ne čini namerno, jednostavno sve manje su mu potrebni roditelji.

Trebaće vam više strpljenja nego kad je imao dve godine

Ako se malo prisetite uspomena iz svojih tinejdžerskih godina, mogli biste imati više razumevanja za svog tinejdžera. Birajte svoje bitke, trudite se da udahnete duboko kada pronađete prljav veš, pre svega čarape, bačene nasred sobe, pokušajte da ne upadate u nepotrebne i dugotrajne rasprave kad vam odbrusi i duri se bez razloga.

Strpljenje je najvažniji alat koji imate, a situaciji je najbolje pristupiti hladne glave.

I, svakako, jednog dana biste mogli da se osvrnete i zaključite da se radilo o zahtevnom, ali izrazito zabavnom periodu.

Izvor: Index.hr