ZANIMLJIV IZUM

Posebna tetovaža koja prati stanje zdravlja onog koji je nosi je patent južnokorejskog Naprednog instituta za nauku i tehnologiju.

 

Nosivi uređaji poput pametnih satova i narukvica sve se češće koriste u medicinske svrhe, kao uređaji koji prate otkucaje srca i različite aktivnosti i korisnike mogu upozoriti u slučaju nekakvih anomalija koje bi mogle značiti probleme s radom srca ili drugih zdravstvenih problema.

tetovaža zdravlja

Naučnici s južnokorejskog Naprednog instituta za nauku i tehnologiju (KAIST) u gradu Daejeonu takođe traže način na koji bi tehnologija mogla da pomogne ljudima u praćenju zdravstvenog stanja i preventivnim upozorenjima kada se pojave znakovi opasnosti.

Pokušavaju to da urade s posebnim tetovažama korišćenjem elektroničke tinte. Kako je rekao vođa projekta Stiv Park, tinta je neinvazivna, a napravljena je od čestica na bazi galijuma, dok ugljenikove nanocevi ukrašene platinom pomažu u provođenju električne energije, obezbeđujući istovremeno i trajnost, pa deluju kao bioelektrode. Takva tetovaža ne može da se skine ni trljanjem, što nije moguće samo s tekućim metalom, komentarisao je Park.

Tinta koju je razvio njegov tim prikuplja podatke o zdravstvenom stanju pacijenata poput otkucaja srca, nivoa glukoze u krvi i drugih, zahvaljujući kojima doktori mogu da prate pacijente i reaguju na vreme.

Za početak, za očitavanje podataka potrebni su posebni biosenzori ili npr. uređaj za EKG koje je potrebno povezati sa tom tintom, ali naučnici već rade na verziji mastila koja bi mogla da šalje podatke bez takvih senzora.

Naime, plan je da se u nju integriše bežični čip koji bi direktno komunicirao sa eksternim uređajima i senzorima na koje bi slao podatke, a mogli bi da se postavljaju u kuće “tetoviranih” pacijenata i odmah upozore ako očitavanja sa tinte ukažu na potencijalne zdravstvene probleme.

Izvor: Zimo.hr