KULMINACIJA POŽUDE

Nekada se u društvu tabuom smatralo baviti se dešavanjima u karličnom delu žene, pa je orgazam kod žena ostao nedovoljno istražena, a veoma interesantna tema.

 

Ukoliko postoji tabu tema, vezana za procese koji se odvijaju u našem organizmu, onda je to zasigurno orgazam, posebno kod žena. Mnogi zaobilaze ovu temu, s obzirom da je ona previše osetljiva i intimna te zbog toga, na žalost, ukoliko neko ima poteškoće na ovom polju, ne potraži pomoć stručnjaka.

orgazam kod žena

Iz verskih i socioloških razloga, procesi koji se odvijaju u mozgu i organizmu su razdvojeni, te zbog toga, vršene su psihološke analize šta se, zapravo, događa u mozgu.

Umetnici su pokušavali dočarati i prezentovati orgazam, žudnju za njim kao i doživljaj neuspeha u pokušaju da se doživi vrhunac.

Istovremeno, u društvu se smatrala tabu temom baviti se dešavanjem u karličnom delu i vagine žene.

Tridentski sabor je izazvao ozbiljne rasprave o gledištu da li žene imaju dušu. Proteklo je više stotina godina dok je Sigmund Frojd, austrijski psiholog izjavio je da razlikujemo klitorični („dečji“) i vaginalni („pravi“) orgazam, tu je mislio na istovremeni ženski orgazam sa ejakulacijom.

par ljubav

Orgazam je pojava koji dotiče ceo organizam, prvenstveno dotiče mozak i karlicu, zapravo, ovi delovi našeg organizma su najviše umreženi krvnim sudovima i dešavanja u toj mreži određuju izostanak ili nastanak orgazma. Ovo dešavanje u mozgu, pokazuje se u obliku sužavanja krvnih sudova, s obzirom da se tamo u toku seksualnog akta smanjuje cirkulacija, postepeno opada i nivo kiseonika. Smanjenjem nivoa kiseonika živci mozga oslobođaju se od kontrole moždane kore pa se ostvaruje seksualni doživljaj, odnosno orgazam.

Istovremeno u maloj karlici širenjem krvnih sudova u abdomenu, nastaje hiperemija, nastaju vidljive promene, polni organi dobiju ljubičastu boju i otiču. Bitne promene se dešavaju i u vaskularnoj mreži materice i jajnika, naime proširenjem krvnih sudova povećava se njihova protočnost, što ima za rezultat da žile izlučuju sve više i više tečnosti. U slučaju spoljnih polnih organa ovo se naziva „ovlaživanje“, a što se tiče male karlice u toku seksualnog čina između mokraćnog kanala i frontalnog dela vaginalnog zida skuplja se sluz. Zbog toga je frontalni deo vaginalnog zida veoma osetljiv tokom seksualnog čina.

Da li je orgazam opasan u trudnoći?

Brojni parovi se pribojavaju, da ako stupe u intimni odnos u prvom trimestru, da će se desiti pobačaj. Međutim, valja napomenuti, da se neće desiti pobačaj zbog seksualnog čina. Od 13. nedelje trudnoće ( u drugom trimestru), povećan je dotok krvi u genitalije i dojke, te se povećeva i libido. Orgazam kod žena može da izazove kontrakcije materice, ali se one u velikoj meri razlikuju od pravih, odnosno porođajnih. Ukoliko se radi o trudnoći sa normalnim tokom, orgazam ne može da izazove porođaj pre vremena ni u jednoj nedelji trudnoće.

trudnoća orgazam

Prihvatiti i zavoliti sopstvenu ženstvenost

Pored toga što žena tokom svog života ispunjava više uloga, menstrualni ciklus je prisutan u većem delu njenog života. Za one koje mesečno krvarenje predstavlja određene tegobe, ciklus doživljavaju kao teret. S obzirom da naš organizam reaguje na sve impulse koje nas dotiču, na dešavanja, na negativne događaje, preterani stres ili na dugotrajno stanje potčinjenosti, ciklus može da izostane ili postane neredovan. Isto to važi i za orgazam ako nisu stvoreni odgovarajući okolnosti ili je prisutna psihička neuravnoteženost, onda se i orgazam retko javlja kod žena.

U društvu treba da je naglasak na lepoti ženskog tela, naime, zamislimo samo koliko može biti produktivno, šta više, donosi život na svet. Najverovatnije i orgazam češće doživljavaju one žene koje svoju ženstvenost smatraju životnim darom i sposobne su da vide lepo u njemu.