NEMA VEZE SA KOVIDOM

Naučnici još nisu utvrdili kako se javlja paradajz grip, ali se pojavljuje kao varijanta bolesti šaka, stopala i usta.

 

U Indiji se pojavio novi misteriozni virus, kog je Independent nazvao „paradajz grip“, a neki drugi mediji u svetu „crvenim gripom“. Naziv je dobio po crvenim mehurićima koji s razvojem počinju da liče na paradajz.

paradajz grip

Za sada se zarazilo više od 82 dece mlađe od pet godina, uglavnom u južnoj Indiji, a Ministarstvo zdravstva te zemlje upozorilo je ostale države na pojavu novog virusa.

Naučnici još nisu utvrdili tačnu prirodu virusa, ali pojavljuje se kao varijanta bolesti šaka, stopala i usta. Objasnili su da, iako virus pokazuje simptome slične drugim virusnim infekcijama, nije povezan sa SARS-CoV-2, tj. koronavirusom niti majmunskim boginjama i dengom.

Početni simptomi su klasični za simptome virusnih infekcija, uključuju blagu temperaturu, slab apetit, malaksalost i često grlobolju praćenu temperaturom, ranicama u ustima i osipom na koži. Ranice se obično nalaze na jeziku, desnima, unutrašnjoj strani obraza, dlanovima i tabanima.

BioImunitet kapi za imunitet

Često se pojavljuju i simptomi poput umora, mučnine, povraćanja, dijareje, temperature, dehidracije, oticanja zglobova, bolova u telu i uobičajenih simptoma nalik gripu, saopštilo je savezno ministarstvo zdravstva.

Prvi slučaj pojavio se 6. maja, a uskoro je endemska bolest dovela do uzbune u većem delu države. Regionalni centar za medicinska istraživanja izvestio je o još 26 infekcija kod dece u dobi od jedne do devet godina na istoku zemlje. Postepeno se potvrđuju novi slučajevi i na severu.

Ako deca pokažu simptome, treba ih izolovati na 5-7 dana kako bi se sprečilo širenje infekcije na drugu decu ili odrasle. Simptomi nestaju za nekoliko dana, tvrde nadležni iz Indije. Lekovi za novi virus ne postoje, pa se bolest leči simptomatski. Uz izolaciju potrebno je uzimati puno tečnosti i odmarati.

Izvor: Vecernji.hr