POGAČICE SA ŠUNKOM I MLEVENOM PAPRIKOM

Domaće pogačice sa šunkom i začinjene crvenom mlevenom paprikom mogu biti izbor za nešto pikantniji, ali veoma ukusan doručak. Prava čar ovih pogačica je što se njihovo testo sa glavnim sastojcima razvuče nekoliko puta, pa ono upije svaki delić svega što u njih ide.

pogačice sa šunkom

Sastojci:

500 grama brašna
100 grama dimljene slanine
2 skuvana i oljuštena krompira
150 grama krugova šunkarice
1 jaje
1 kašika crvene mlevene paprike
1 prašak za pecivo
1 žumance
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Slaninu isečemo na parčiće i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. U veći sud stavimo brašno. U sud kroz cediljku izgnječimo parčad skuvanih krompira.

U sud sa brašnom i krompirom dodamo masnoću od ispržene slanine. Dodamo prašak za pecivo, pobiberimo, posolimo, dodamo 1 jaje, po potrebi dodamo vodu i rukom zamesimo testo.

Oklagijom od testa razvučemo koru i premažemo uljem. Zatim na koru nanesemo šunkaricu isečenu na kocke i mlevenu crvenu papriku. Savijemo koru na polovinu i razvučemo oklagijom. Ostavimo da odstoji 15-ak minuta. Zatim koru preklopimo još dva puta i ponovo razvučemo oklagijom.

Razvučenu koru preklopimo još dva puta, pobrašnimo i oklagijom razvučemo. Kalupom od kore vadimo okrugle forme. Pogačice poređamo u tepsiju. Svaku pogačicu namažemo izmućenim žumancem. Pečemo 20 minuta na 180 stepeni, pa pogačice serviramo tople.

Prijatno!