OBLIKOVANJE TELA U VODI

Moguće je doći plivanjem do savršene linije, ali treba znati precizno koji plivački stil odgovara određenom delu tela, odnosno njegovom boljem definisanju.

 

Plivanje je mnogima jedna od omiljenih letnjih aktivnosti, bilo da je reč o kupanju u moru, jezeru ili bazenu. Osim što je svima lako dostupno, ima i brojne zdravstvene prednosti, ali i mogućnost uticanja na oblikovanje našeg tela.

plivanjem do savršene linije

Plivanje se preporučuje svima, bez obzira na zdravstveno stanje, samo se određena boljka mora prilagoditi stilovima plivanja koje u tome slučaju možemo izvoditi.

Reč je o vrsti rekreacije koja ima izuzetno pozitivan učinak na naše celokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci telesne aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne grupe našeg organizma: na rukama, ramenima, leđima, zadnjici, grudnom košu i nogama.

To se događa zato što je otpor koji pruža voda čak 10 do 15 puta veći od onog koji nam pruža vazduh, pa će samim time vežbanje biti mnogo učinkovitije. Drugim rečima, u vodi deluje sila potiska koje nema u vazduhu pa se zato otpor našim mišićima pruža iz svih smerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj kada vežbamo izvan vode.

Postoji nekoliko stilova plivanja, a najbolje je kombinovati ih ako nam to dopušta naše zdravstveno stanje, jer će to najbrže dovesti do zatezanja i oblikovanja čitavog tela, većina nas želi da poradi na određenom delu kojim možda nismo zadovoljni. Srećom, plivanje ima rešenje i za to, pa u nastavku donosimo dobrobiti pojedinog stila plivanja.

Treba napomenuti da je potrebno plivati najmanje pola sata tri puta nedeljno kako bi se ostvario učinak vežbi i došlo plivanjem do savršene linije. Kod svih stilova plivanja važno je telo držati što je vodoravnije moguće kako ne bi došlo do povreda vratne kičme.

1. Prsno plivanje za oblikovane ruke i butine

Stil plivanja kojem se najčešće okreće veliki broj žena svakako je prsno plivanje. To je ujedno najsporija tehnika plivanja koja zahteva veću snagu ramena i nogu, pa samim time utiče na njihovo oblikovanje.

Stalni zamasi koje moramo da radimo nogama utiču i na smanjenje celulita, dok se na rukama smanjuje neželjeno masno tkivo koje smeta mnogim ženama. Osim toga, tokom prsnog plivanja istegnuti su naši trbušni mišići, što će povoljno uticati i na oblikovanje „pločica“. Međutim, najviše od svega utiče na grudne mišiće.

Ipak, ako imate problema s donjim, tj. lumbalnim delom kičme, svakako izbegavajte taj stil, jer se u suprotnom stanje može pogoršati zbog toga što se pršljenovi i diskovi istežu tokom vežbe.

2. Leđno plivanje za oblikovana ramena i trbušne mišiće

Nešto aktivniji stil plivanja u kom je potrebno kombinovati naizmenične zamahe desne i leve ruke i nogu, uz okretanje lica prema gore i s leđima na vodi jeste leđno plivanje. Kako radimo intenzivne zamahe rukama prema iza, izduženo je naše čitavo telo, a posebno to dolazi do izražaja kod trbušnih mišića.

Zato je ovaj stil idealan za sve one koji se bore s masnim naslagama na predelu stomaka. Štaviše, zbog dodatnog opterećenja vode ovo se smatra mnogo učinkovitijom vežbom od bilo koje verzije izvođenja trbušnjaka.

Takođe, zamasi rukama snažno utiču na oblikovanje ramena i ruku. Smanjuju masne naslage i sjajno definišu čitavo područje ramena.

3. Kraul ili slobodni stil za čitavo telo

Kraul ili slobodni stil karakterišu naizmenični zamasi levom i desnom rukom, lice je okrenuto prema površini vode, dok se naizmeničnim udarcima nogama održava kretanje prema napred.

Učinak koji ostvaruje na čitavo telo jednak je aerobnom treningu, samo što će se u pola sata potrošiti znatno više kalorija nego da ga odrađujemo u teretani. Pogodan je za sve one koji nemaju ozbiljnih problema s kičmom, a ako se praktikuje redovno, značajno može uticati na čitavo telo, baš kao aerobni trening u teretani.

Nije zanemariv ni način disanja koji je nužan tokom plivanja i na koji nas na neki način voda „prisili“. Naime, plivanje zahteva mnogo dublje disanje, a upravo je to tehnika disanja koja se preporučuje svima koji su pod stresom, doživljavaju napad panike ili naprosto trebaju da se smire.

Samim tim snižava se nivo kortizola, odnosno hormona stresa, i umiruje se čitav organizam, zbog čega je plivanje preporučljivo i osobama koje pate od anksioznosti.

Izvor: Zadovoljna.hr