OPASNOST ŠENLUČENJA

Nekada je za svako oružje bila potrebna dozvola. Sada se vazdušno, koje je podeljeno u dve kategorije, može kupiti samo uz ličnu kartu.

 

Dve devojke su u subotu povređene hicem iz vazdušne puške u beogradskom naselju „Vojvoda Vlahović”. I pre nekoliko meseci, mogla su da stradaju deca u školskom dvorištu. Pre tri godine misteriozni strelac nekoliko dana je gađao ljude na pešačkom prelazu u Sarajevskoj ulici. Ove puške prodaju se čak i preko interneta. Bez provere, može ih nabaviti bilo ko.

pucanje u vazduh

Vatreno ili vazdušno, svako oružje je opasno i nijedno nije za igru. Stručnjaci kažu da je najvažnija edukacija i da treba poštovati tri zlatna pravila – u svakom momentu se mora znati da li je puška puna ili prazna, uvek mora biti usmerena u bezbednom pravcu i oprezno sa prstom na okidaču.

Bezbedan pravac je onaj koji garantuje da neće biti posledica ukoliko se desi nekontrolisano, nehotično, neželjeno opaljenja, objašnjava Predrag Pantić iz streljačkog kluba:

„Znači, nemojte okretati prema ljudima, prema životinjama, prema tvrdim predmetima od kojih će se projektil odbiti i tako odbijen, deformisan, rikošetiran pravi mnogo teže posledice na živi organizam nego direktni prostrelni pogodak.“

Pre nekoliko dana nepoznata osoba je na Zvezdari pucala iz pištolja u vazduh, a zatim pobegla. Srećom, niko nije povređen.

„Maksimalan domet, recimo kod pištolja i revolvera, eto to je najčešće oružje, kreće se od hiljadu do dve hiljade metara, što se postiže pod nekim uglom od 35 stepeni. Ali ako opalite u vazduh gore, tu će pasti na nekih desetak, sto metara od vas. Znači, mora negde da padne“, objašnjava Pantić.

Za vazdušno oružje potrebna samo lična karta

Nekada je za svako oružje bila potrebna dozvola. Sada se vazdušno, koje je podeljeno u dve kategorije, može kupiti samo uz ličnu kartu. Ipak, svi podaci iz prodavnica dostavljaju se MUP-u, tako da je u svakom momentu vlasnik poznat.

„Nije potrebna nikakva dozvola nadležnog organa, samo lična karta. Prodaje se punoletnim licima i što se tiče D kategorije, mi vodimo evidenciju koja se predaje posle u MUP, a što se tiče C kategorije – lična karta, mi ovde izdajemo potvrdu, račun i sa tim ide u matični MUP i prijavljuje oružje u roku od osam dana“, kažu u prodavnici oružja „Snajper“.

Vatreno oružje ne stoji u izlozima prodavnica, već u sefu. Može se kupiti samo uz oružni list i samo ono za koje je dobijena dozvola. Slično je i sa mecima.

„Što se tiče vlasnika koji imaju oružni list za vatreno oružje, mogu kupovati municiju samo za oružje koje poseduju, kalibar na oružnom listu, ne može kupiti nijedan drugi kalibar. Što se tiče vazdušnog oružja, to se kupuje bez ikakvog odobrenja“, navode u „Snajperu“.

Većina klubova i streljana praktikuje obuku za nove korisnike. Međutim, nekada smo imali više od hiljadu klubova, a sad ih u celoj zemlji ima pedesetak.

Izvor: RTS