ANALIZA U JEDNOJ MINUTI

Glavna tema ove epizode crtanog filma „Rik i Morti“ je Srbija. Oni kroz portal koji deka Rik, inače “ludi naučnik”, otvara u skoro svakoj epizodi, završavaju u srušenoj Savamali.

 

Čuveni crtani film “Rik i Morti” poznat je širom sveta kao crtać koji je mnogima obeležio detinjstvo. Iako je u pitanju animirana serija, još iz prve epizode jasno se moglo zaključiti da je reč o, moglo bi se tako reći, ozbiljnoj komediji koja kroz šalu i naučno fantastične motive kritikuje različite ustaljene društvene prakse, edukuje i zabavlja.

rik morti

Avanture deke Rika i unuka Mortija raznolike su i zabavne i uglavnom se odvijaju na mnoštvo različitih lokacija, a sada su kretaivnošću Nikole Silića, ova dva legendarna lika završila u Srbiji.

Naime, Silić je na Jutjubu podelio video koji je sam animirao i napisao, a koja se ne pojavljuje u originalnom crtaću. Zanimljivo je da je animacija toliko dobro odrađena da su se čak i oni koji su crtani gledali od prve do poslednje epizode zapitali da li im je ovo negde promaklo.

Glavna tema ove “prilagođene avanture” Rika i Mortija je Srbija. Oni kroz portal koji deka Rik, inače “ludi naučnik”, otvara u skoro svakoj epizodi, završavaju u srušenoj Savamali.

“Vauu Rik, kakvo je ovo mesto”, pita unuk Morti svog dedu.

“Ovo je Srbija Morti! Najluđe mesto u univerzumu. Srbi. Nikada ne znaš šta ćeš dobiti s njima. Oni su dobri u samo jednoj stvari, košarci. Košarci Morti! Vekovi ratovanja kreirali su rasu ljutih džinova. Znaš onu glupu ideju o povratku u prošlost kako bismo ubili Hitlera i zaustavili Drugi svetski rat? Znaš zašto to ne bi uspelo? Zbog Srba!!! Oni su uradili nešto slično. Znaš šta se desilo? Prvi svetski rat”, objašnja Rik svom unuku.

Za sve to vreme Rik i Morti prolaze ulicom pored kladionice u kojoj se nalazi osnovna škola “Tesla Đoković” i fakultet “Ali pravi, ne privatni”, zatim pored Jovanjice na kojoj je nacrtan list marihuane i ulaze u kafanu pod nazivom “Guslar”.

Na Mortijevo pitanje zašto su tu ako je već takvo stanje, Rik odgovara:

“Zbog RAKIJE! Ne možeš da preživeš vekove pod tiranijom pijući koktele na plaži. U tom slučaju praviš otrov. To boli više nego bilo šta što život baci na tebe. Tako pobeđuješ Morti!”

“Ne znam Rik. Možda da je testiraš prvo…”, odgovara Morti

“U pravu si, otvori usta”, govori Rik dok svom unuku sipa rakiju u grlo.

“O moj bože Rik. Ja vidim bolju verziju sebe, oslobođenu pravila i obaveza. Slobodan da radim sve, ali sigurno neću uraditi ništa. O bože”.

“Uzeću tri”, zaključuje avanturu u Srbiji deka Rik.

Izvor: Bizlife.rs