NAJVEĆI I NAJSJAJNIJI

Tim eksperata je još pre nekog vremena došao do zaključka da Saturn ostaje bez prstenova brže nego što se prvobitno mislilo.

 

Teško da bi neko mogao da pomisli da je Saturn neka druga planeta, a najviše zahvaljujući slavnim prstenovima.

saturn

Najveći su i najsjajniji u našem solarnom sistemu, budući da se šire do 280 hiljada kilometara od same planete, te su široki toliko da na njih može da stane šest planeta veličine Zemlje. Uprkos svemu tome polako nestaju.

Tim eksperata je još pre nekog vremena došao do zaključka da Saturn ostaje bez prstenova brže nego što se prvobitno mislilo, te da na planetu u samo jednoj sekundi padne oko 10 hiljada kilograma materijala iz prstenova. Delovi padaju u obliku kiše, budući da se prstenovi pored čvrstih materijala koji se polako dezintegrišu, sastoje i od komada leda. Na raspadanje materijala najviše utiče UV zračenje Sunca, ali i sudari sa manjim meteorima. Kada dođe do kolizije, komadi leda se pretvaraju u tečnost, na koju potom deluje magnetno polje Saturna, te tako stvorena materija pada na planetu i sagoreva u njenoj atmosferi.

Ovakve kiše poznate su još od osamdesetih godina prošlog veka, kada su u okviru NASA-ine Voyager misije prvi put primećene tamne trake materije, da bi se kasnije zaključilo da se radi o materijalima koji potiču iz prstenova, te se kreću prema planeti. U to vreme naučnici su predviđali da će prstenovi potpuno nestati za oko 300 miliona godina, da bi predviđanja sada postala znatno mračnija. Nakon što se došlo do saznanja da na planetu u svakoj sekundi padne više materijala iz prstenova nego što se prvobitno pretpostavljalo, naučnici su došli do zaključka da će prstenovi nestati u narednih 100 miliona godina.

Eksperti ističu da se najveći deo svog postojanja Saturn nije razlikovao od drugih planeta, te da su prstenovi stari tek 100 do 200 miliona godina, što nije mnogo ako se uzme u obzir da je planeta nastala pre oko 4,5 milijardi godina. Izgleda da smo imali sreće da postojimo dok još ima ovih prstenova, a nova istraživanja bi mogla da otkriju svašta novo o njima.

Izvor: PCpress.rs