OMETA KRETANJE KRVI

Izbegavajte da sedite prekrštenih nogu, jer sva krv iz donjih udova sliva se u femoralnu venu koja putuje ispod prepona.

 

Nakon napornog dana na poslu jedva čekate da dođete kući i da se opustite. U tom trenutku vrlo verovatno nećete ni obratiti pažnju da možda sedite prekrštenih nogu na kauču.

prekrštenih nogu

Ipak, jedan stručnjak je upozorio da bi trebalo da povedete računa o položaju sedenja, posebno ako često prekrštate noge.

Naime, kanadski osteopata, Brendon Talbot je na TikToku izjavio da nikada ne bi trebalo da prekrštate noge, ali je otkrio i svoje vrhunske savete za bolje zdravlje vena. On je rekao sledeće:

– Dok sedite izbegavajte da prekrštate noge. Sva krv iz donjih udova se sliva u femoralnu venu koja putuje ispod ingvinalnog ligamenta ili prepona.

Mnogi ljudi, svesno ili nehotice, prekrštaju noge. Lekari su i ranije objasnili da prekrštanje nogu blago podiže krvni pritisak. A proširene vene su još jedan razlog zašto se ljudima ne savetuje da prekrštaju noge, budući da ta navika ometa kretanje krvi ka srcu. Brendon je svoje pratioce takođe posavetovao da redovno vežbaju:

– Redovno vežbajte kako biste održali protok krvi kroz vene. Ovo ne mora biti trening sa opterećenjem, to može biti nešto i nešto sasvim jednostavno, poput hodanja. Sve u telu se oslanja na kretanje, sve do ćelijskog nivoa.

Dodao je da bi nam čak i svakodnevna šetnja od 30 minuta mogla biti od pomoći. Održavanje zdrave težine je još jedan način da zadržite zdravlje vena, rekao je stručnjak.

Izvor: Srbija danas