ŠTA UKAZUJE NA PROBLEME?

Na srčani zastoj mogu da ukažu rani, suptilni simptomi, navodi se u izveštaju Američkog udruženja za srce.

 

U izveštaju, objavljenom u medicinskom časopisu „Circulation“, izložena su najnovija saznanja o simptomima koje izaziva srčani zastoj, kao i o drugim kardiovaskularnim bolestima, uključujući moždani udar.

srčani zastoj

Do srčanog zastoja dolazi kada srce ne može da pumpa dovoljno krvi i snadbeva kiseonikom druge organe, što može da bude smrtonosno. Srčani zastoj se obično ne može izlečiti, ali rano lečenje može da pomogne ljudima da žive duže sa boljim kvalitetom života, poručuju iz američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Lečenje uključuje lekove, fizičku aktivnost i smanjeni unos soli.

Pušenje cigareta, prekomerno konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost i loša ishrana povećavaju rizik od srčanog zastoja. Medicinska stanja, poput srčanih bolesti, prethodnog srčanog udara, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa također povećavaju rizik od srčanog zastoja.

Srčani zastoj najčešće prouzrokuje nedostatak daha

„Nedostatak daha je glavno obeležje srčanog zastoja“, navodi se u izveštaju. Teški problemi sa disanjem povezani su sa povećanim rizikom od smrti, saopštilo je Američko udruženje za srce.

U izveštaju se navodi da se druga zdravstvena stanja koja prouzrokuju probleme sa disanjem, poput hronične opstruktivne bolesti pluća, mogu pojaviti zajedno sa srčanim zastojem.

Ostali uobičajeni simptomi srčanog zastoja uključuju osećaj umora i oticanje stopala, noge ili zglobova.

U izveštaju Američkog udruženja za srce navodi se da je umor najneprijatnije obeležje srčanog zastoja.

BioCapillary oglas 900 px

Mučnine

Rani simptomi srčanog zastoja uključuju probleme sa želucem, mučninu, povraćanje i gubitak apetita, navodi se u izveštaju.

Propadanje mišića kao posledica srčanog zastoja može da ukaže na to da je bolest uznapredovala.

„Rani i suptilni simptomi takođe mogu da budu „vesnici“ pogoršanja bolesti i predstojeće hospitalizacije ili smrti!, dodaje se u izveštaju.

Ostali simptomi

Pregledima je utvrđeno da je 25 do 30 odsto odraslih osoba sa srčanim zastojem prijavilo poremećaje raspoloženja, uglavnom depresiju i anksioznost, ali i nesanicu.

Srčani zastoja prouzrokuje nesanicu iz više razloga. Ljudi sa srčanim zastojem često ostaju bez daha kada leže ravno.

Drugo, nuspojava lekova za srčani zastoj može da natera ljude da uriniraju više tokom noći jer lekovi ispuštaju tečnost koja se nakuplja u plućima, što prouzrokuje nedostatak daha.

Izvor: N1