NA UDARU TELEFONI I TABLETI

Malware, koji uključuje i adware, ne napada samo korisnikov PC ili laptop. Madware specifično cilja i korisnikove druge uređaje, ali možete ga izbeći.

 

Termin „madware“ predstavlja kombinaciju reči „mobile“ i „adware“. Cilj ove vrste softvera je da korisnikov uređaj preplavi reklamama i oglasima koji iskaču, a ponekada i do te mere da uređaj postane beskoristan.

madware

Madware je adware koji cilja telefone i tablet uređaje, a poput uobičajenog adwarea „napada“ uređaj iritantnim reklamama i redovno dovodi do rušenja sistema. Madware čak može i da reklamama zameni određene zvučne elemente na telefonu.

Na kraju, ukoliko imate madware na svom uređaju, izloženi ste riziku da vaši podaci budu ukradeni bez dozvole ili vašeg znanja. Adware često ide rame uz rame sa spyware softverim, pa ste izloženi i riziku od praćenja vaše geografske lokacije.

Madware se na uređaje uglavno instalira preko malicioznih apliakcija, a korisnik je retko svestan toga. Može se proširiti preko različitih onlajn komunikacija, a sajber kriminalci ga uobičajeno žrtvama isporučuju u imejlu.

Srećom, postoje načini na koje možete izbeći madware. Prvo što je potrebno da uradite, jeste da bezbednost svog uređaja pojačate renomiranim antivirus programom To je prva linija odbrane od malware napada.

Pored toga, uvek morate biti oprezni kada su u pitanju fajlovi koje preuzimate na svoje uređaje. Ukoliko dobijete sumnjiv link ili prikačeni fajl u imejl poruci, morate biti sigurni da je pošiljalac pouzdan i obavezno skenirajte fajl antivirus softverom.

Na kraju, budite sigurni da je vaš operativni sistem ažuriran, čime obezbeđujete integritet bezbednosti tohg uređaja i smanjujete mogućnost potencijalnog instaliranja malicioznih programa.

Iako madware obično nije štetan onoliko koliko to mogu da budu drugi tipovi malwarea, i dalje može da bude izvor frustracije, nelagode i štete. Stoga je potrebno da budete malo pažljiviji u rukovanju fajlovima i da izbegavate odlazak u delove interneta koji nisu bezbedni.

Izvor: B92.net