OBMANA PROIZVOĐAČA

Primetili ste da su mnogi proizvođači počeli da plasiraju manja pakovanja svojih proizvoda. Prodavci su ostavili iste cene za njih, a u slučaju inflacije oni će ih podići.

 

Od toalet papira, preko jogurta i kafe, do kukuruznog čipsa, proizvođači u svetu tiho prelaze na manja pakovanja – bez snižavanja cena. Ta pojava je nazvana „shrinkflation“ (šrinkflejšn) i primećuje se u mnogim zemljama.

manja pakovanja

U SAD, mala kutija Kleenex sada ima 60 maramica; a pre nekoliko meseci imala je 65. Chobani Flips jogurti su se smanjili sa 150 ml na 130 ml. U Velikoj Britaniji, Nestle je smanjio svoju kafu Nescafe Azera Americano sa 100 grama na 90 grama. U Indiji, komad Vim sapuna za sudove se smanjio sa 155 grama na 135 grama.

Smanjivanje količine proizvoda nije ništa novo, kažu stručnjaci. Ali se širi u vremenima visoke inflacije, jer se kompanije bore sa rastućim troškovima za sastojke, pakovanje, rad i transport.

Globalna inflacija potrošačkih cena porasla je za 7 odsto u maju, tempom koji će se verovatno nastaviti do septembra, navodi S&P Global.

„Dolazi u talasima. Trenutno smo u talasu plime zbog inflacije“, rekao je Edgar Dvorski, advokat potrošača i bivši pomoćnik glavnog tužioca u Masačusetsu, koji je decenijama dokumentovao smanjenje količine prozvoda na svojoj veb stranici Consumer World, piše NPR.

Dvorski je rekao da je smanivanje količine proizvoda privlačno proizvođačima jer znaju da će kupci primetiti povećanje cena, ali neće pratiti neto težinu ili male detalje, poput broja listova na rolni toalet papira. Kompanije takođe mogu koristiti trikove kako bi skrenuli pažnju sa smanjenja količine proizvoda, kao što je obeležavanje manjih pakovanja svetlim novim etiketama koje privlače poglede kupaca.

Neke kompanije su transparentne u vezi sa promenama. U Japanu, proizvođač grickalica Calbee Inc. najavio je smanjenje težine od 10 odsto — i povećanje cena za 10 odsto — za mnoge svoje proizvode, uključujući čips od povrća i hrskavi edamame. Kompanija je za to okrivila nagli porast cene sirovina.

Ponekad se taj fenomen može preokrenuti. Kako inflacija popušta, konkurencija bi mogla naterati proizvođače da snize cene ili ponovo uvedu veća pakovanja. Ali Dvorski kaže da kada se proizvod smanji, često ostaje takav.

Izvor: Nova.rs