OTKLON OD POLITIKE

Francuski ustavni savet ne samo da je odobrio paket pomoći građanima od 20 milijardi evra, već i rebalans budžeta za 2022. koji uključuje ukidanje RTV pretplate.

 

Ova odluka znači – 138 evra više godišnje u svakom domaćinstvu sa televizorom – koje do sada nije bilo oslobođeno RTV pretplate. Ali, 38 centi dnevno – da li je to stvarno povećanje kupovne moći uz inflaciju veću od šest odsto?

rtv pretplate

Javni servis neće biti privatizovan – nego će biti finansiran od poreza odnosno iz državnog budžeta. Na ovaj način bi građani nastavili da sufinansiraju javnis servis, mada indirektno. Upravo to izaziva kritike u Francuskoj – jer postoji rizik da javni servisi postanu zavisni od politike.

Zato su mudraci, les Sages kako ih u Francuskoj zovu, zatražili od zakonodavca da unapred odredi visinu prihoda kako bi dotični mediji mogli da ispune javni zadatak koji im je poveren.

Tabor predsednika Makrona već uverava: Porez na dodatu vrednost neće biti povećan, bar ne iz ovog razloga.

I Vlada i opozicija se vide kao pobednici

Ukidanje pretplate je bilo predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona, koji je ponovo izabran u aprilu. Narodna skupština je to odobrila krajem jula a Senat početkom avgusta.

Potom se više od 120 poslanika najvećeg opozicionog saveza u parlamentu NUPES – sa političarima od krajnje Levice do Zelenih, plus socijalistički senatori – obratilo Ustavnom savetu jer alternativa finansiranja preko PDV-a javnom servisu ne može da obezbedi dovoljan budžet.

Naime, od 2025. PDV koji se koristi za finansiranje u prelaznoj fazi do kraja 2024. kao ni ostali porezi – po zakonu više ne moći da se koriste – za ono za šta nisu namenjeni. Vlada bi u prelaznom periodu trebalo da punudi pravu reformu uz odgovarajuće finansiranje kojim će biti obezbeđen buždet za javni servis.

Ustavni savet postavio jasna pravila i odredio da će delovati kao neka vrsta sudije koji će obezbediti njihovo poštovanje: za 2022. finansije za javni servis, koja sada delom dolaze iz PDV-a, moraju da budu isto toliko visoka koliko i prihod od pretplate za istu godinu. U principu je to tako – u zakonu je navedeno 3,7 milijardi evra za narednu godinu.

Kako bilo da bilo, sada je po ustavu. Ustavni Savet ovako obrazlaže svoju odluku: Zakonski tekst ne krši zahteve člana 11. Deklaracije o ljudskim i građanskim pravima iz 1789. A tamo piše: „Slobodno saopštavanje misli i stavova je jedno od dragocenih ljudskih prava. Stoga svaki građanin može slobodno pisati, govoriti i štampati, s tim da snosi odgovornost za zloupotrebu ove slobode u slučajevima određenim zakonom.“

Skandinavci su već ukinuli pretplatu

Obavezna pretplata je bila glavni izvor prihoda za Radio France, France Télevisions, za programe za inostranstvo kao što je TV 5 Monde, za radio arhivu INA, za orkestre i horove – kao i za TV projekat sa Nemačkom ARTE.

Ove godine je pretpaltom ubrano više od 3,1 milijardu evra, što je manje nego polovina sume koja se na taj način sakupi od građana u Nemačkoj.

23 miliona domaćinstava u Francuskoj koliko sada plaća RTV pretplatu, u okviru takozvane takse na stanovanje Taxe Habitation – neće to više morati da rade počevši od novembru 2022. A to će na jesen sigruno ponovo pokrenuti političke debate.

Norveška je ukinula RTV pretplatu 2020. i zamenila je porezom koji se zavisi od prihoda građana. Javni servis se takođe finansira porezom u susednim skandinavskim zemljama Danskoj, Finskoj i Švedskoj.