SVE BUBA DO BUBE

Ona nije prevozno sredstvo, ona je član porodice – tako kažu vlasnici popularne „Folksvagenove“ „bube“, koji su se po 22. put okupili na manifestaciji Bubijada u Šapcu.

 

Najstarija dama iz 1954. stigla je iz Ljubljane. Na modelu Oval dorađena samo signalizacija. Mlađa koleginica broji 56 godina i do Šapca je na kilometar satu zabeležila stotku. Ovako je tekla 22. Bubijada u Šapcu…

bubijada

„Auto ima 60 godina, a ja 33 i normalno u voznom je stanju“, kaže Samo Lemeš iz Slovenije.

Roj od stotinu buba na šabačkom hipodromu, radost i za organizatore i za publiku. Poklonici stigli iz svih bivših jugoslovenskih republika, jedna i iz Rumunije.

„Deda je vozio kombi. Pa, posle, ćale je vozio i kombi i ‘bubu’, pa stric vozio ‘bubu’. Brat vozi i kombi i ‘bubu’. Ja imam i kombi i ‘bubu’. U našu porodicu neka tradicija je to“, naglašava Aleksandar Jovanovski iz Makedonije.

„S obzirom da sam vozio svaki dan ovaj automobil, prelazio sam 15.000 kilometara godišnje i nikad me nije ostavio na putu“, hvali se Aleksandar Bojović iz Crne Gore.

Od omiljenih četvorotočkapša vlasnici se ne odvajaju, a za popravku kod najstarijeg vozača i majstora, na listi čekanja desetak „buba“.

„Ovo je moj prvi auto koji sam kupio 1971. godine i od tad ga vozim neprekidno. Prešao sam sa njim 300.000 kilometara. Uvek me dobro služi kao stari dobri drug i nije nikada za prodaju. Ostaje kao kućna amajlija“, navodi Nikola Radulović iz Banja Luke.

„Ja kad vidim bubu da je zakačena, oštećena, mene srce zaboli“, priznaje Miladin Radovanović iz Mladenovca.

Nije lepota u komforu nego u uživanju, kažu zaljubljenici. „Buba“ je sinonim za stil života.

„Stigao sam na more, sad planiram da idemo na Bled u Sloveniju. Znači, gde god treba ja sa njom stignem. Sad je postala i član porodice. To je vetar u kosi i rokenrol“, kaže Đorđe Maksimović, član „Buba“ kluba Šabac.

Neki su za restauraciju odvojili godinu i po dana truda, rada i obilazaka otpada. Drugi platili popravke i dorade i po nekoliko hiljada evra. Jedno je zajedničko. Njihove „bube“ nemaju cenu – čista ljubav i privrženost.

Izvor: RTS