PAMETNI APARATI

Uređaji za praćenje aktivnosti popularni su među opštom populacijom – broj takvih uređaja isporučenih širom sveta povećao se za oko 1.500 odsto.

 

Istraživači sa Univerziteta Južne Australije pregledali su skoro 400 studija koje su uključivale 164.000 ljudi, otkrivši da prenosni uređaji za praćenje aktivnosti, kao što su satovi i narukvice, mogu da pomognu u prevenciji zdravstvenih problema prouzrokovanih nedostatkom vežbanja.

praćenje aktivnosti

Oni su identifikovali pozitivnu vezu između nošenja takvih uređaja i nivoa aktivnosti u svim starosnim grupama tokom dužih vremenskih perioda.

Studija, objavljena u časopisu „Lancet Digital Health“, otkrila je da nošenje takvog uređaja motiviše ljude da više vežbaju, a pritom pomaže u mršavljenju.

Ljudi koji nose uređaje za praćenje aktivnosti verovatno će hodati dodatnih 40 minuta svaki dan, što je ekvivalent dodatnih 1.800 koraka, i izgubiti u proseku jedan kologram tokom pet meseci. Iako se gubitak težine od jednog kilograma možda ne čini mnogo, stručnjaci kažu da je to vrlo važno.

„Imajući na umu da ovo nisu bile studije o mršavljenju, već studije o telesnoj aktivnosti, jasno je da nismo ni očekivali da će u pitanju biti neki dramatičan gubitak težine. Prosečna osoba dobija na težini oko 0,5 kilograma godišnje, tako da je gubitak jednog kilograma tokom pet meseci značajan“, rekla je profesorka Kerol Maher, koautorka studije.

Prema NHS-u, odrasli starosti od 19 do 64 godine trebalo bi da rade vežbe umerenog intenziteta najmanje 150 minuta nedeljno.

Uređaji za praćenje aktivnosti popularni su među opštom populacijom – broj takvih uređaja isporučenih širom sveta povećao se za oko 1.500 odsto između 2014. i 2020. godine. Međutim, postoji i doza skepticizma oko preciznosti i efikasnosti uređaja, kao i njegovom potencijalnom doprinosu nezdravom opsesivnom ponašanju.

Istraživači kažu da otkrića upućuju na to da ovi uređaji motivišu ljude da se više kreću, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska i holesterola kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Izvor: Index.hr