MIKROBIOM CREVA

Naučnici upozoravaju da neki veštački zaslađivači mogu da promene mikrobiome konzumenata promenom nivoa šećera u krvi.

 

Veštački zaslađivači kao zamene za šećer nalaze se u mnogim dijetalnim namirnicama, kao što su gazirana pića, deserti, gotova jela i kolači, ali i proizvodima iz svakodnevne upotrebe, poput pasta za zube i žvakaćih guma.

veštački zaslađivači

Iako su proizvođači dugo tvrdili da nemaju negativan efekat na ljudsko telo, naučnici sada upozoravaju da neki veštački zaslađivači mogu da promene mikrobiome konzumenata promenom nivoa šećera u krvi.

Viši autor studije, profesor Eran Elinav iz Nemačkog nacionalnog centra za karcinom, rekao je da „kod ispitanika koji su konzumirali nenutritivne zaslađivače su identifikovali vrlo jasne promene u sastavu i funkciji crevnih mikroba i molekula koje se izlučuju u perifernu krv“.

Čini se da ovo ukazuje da su crevni mikrobi u ljudskom telu prilično osetljivi na svaki od ovih zaslađivača.

Takođe je otkriveno da dva zaslađivača, saharin i sukraloza, značajno utiču na toleranciju glukoze kod zdravih odraslih osoba.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

„Zanimljivo je da su promene u mikrobima bile u visokoj korelaciji sa promenama uočenim u glikemijskim reakcijama ljudi“, dodao je profesor.

Očekuje da će se efekti zaslađivača razlikovati od osobe do osobe zbog neverovatno jedinstvenog sastava našeg mikrobioma.

„Moramo da podignemo svest o činjenici da nenutritivni zaslađivači nisu inertni za ljudsko telo kao što smo verovali. Kliničke zdravstvene implikacije promena koje mogu da izazovu kod ljudi ostaju nepoznate i pozivaju na dodatne, dugotrajnije i iscrpnije studije. U međuvremenu, moramo da nastavimo da tražimo načine da zadovoljimo potrebu za slatkim, izbegavajući pritom šećer koji je očito najštetniji za naše metaboličko zdravlje“, rekao je profesor Elinav.

Izvor: Index.hr