POMOĆ KOD NESANICE

Dobro je pojesti jednu bananu pola sata pre odlaska na spavanje kako biste spavali dublje i probudili se osveženi, savetuje dr Alan Mandel.

 

Banane smo obično navikli da jedemo ujutru, za užinu ili u situacijama kada primetimo da nam je potreban šećer. Reč je o jednoj od najpopularnijih vrsta voća koja u sebi sadrži vitamin B6, kalijum, vlakna i magnezijum, ali i dosta veliku količinu šećera, zbog čega nije preporučljivo da je jedete prečesto.

pojesti bananu

Ali, u jednoj pomalo neočekivanoj situaciji banane takođe mogu da budu dobar izbor i pomoći kod problema koji muči veliki broj ljudi – nesanice.

Nesanica pripada grupi bolesti nervnog sistema. Karakterišu je poteškoće u pokušaju da zaspite, veoma lagan san i često buđenje tokom noći sa poteškoćama ponovnog pokušaja da zaspite.

Nesanicu delimo na prolaznu ili kratkoročnu, povremenu i hroničnu, odnosno konstantnu.

Kada nas muči nesanica, često posežemo za raznim sredstvima u nadi da će nam pomoći da brže zaspimo i ne budimo se tokom noći.

Pomoći mogu i banane, barem tako tvrdi dr Alan Mandel, alternativni zdravstveni praktičar, koji kaže da u slučaju nesanice pola sata pre spavanja pojedete bananu.

Banane su pune vitamina B6, koji deluje tako da aminokiselinu triptofan, važnu za dobar san i raspoloženje, pretvara u serotonin, neurostransmiter koji kontroliše lučenje melatonina u epifizi u mozgu.

Hormon melatonin, poznat i kao hormon spavanja, kontroliše naš unutrašnji sat i zbog njegovog pojačanog lučenja uveče osećamo se pospano.

„Pojedite jednu bananu pola sata pre odlaska na spavanje kako biste spavali dublje i probudili se osveženi“, savetuje dr Alan Mandel.

Izvor: Zadovoljna.hr