TRENING U ODREĐENI TAJMING

Stvoriti naviku je veoma važno, pa u jednu od njih spada i trening koji se rutinski svakodnevno izvodi. Vežbati u isto doba dana, iz dana u dan, navika je dostojna poštovanja.

 

Ljudi koji uvek vežbaju u isto doba dana provode ukupno više vremena u vežbanju i imaju veće izglede da ostvare preporučene nivoe fizičkih aktivnosti sedmično, pokazala je mala američka studija, koja se bavila pitanjem da li treba vežbati u isto doba dana.

vežbati u isto doba dana

Među 375 osoba koje su izgubile na težini i nisu je vratile u idućih najmanje godinu dana, oni koji su vežbali u isto doba svaki dan imali su prosečno 350 minuta telesnih vežbi sedmično za razliku od onih koji su vežbali u različita vremena i imali ukupno prosečno 285 minuta aktivnosti sedmično.

Više od dve trećine učesnika istraživanja vežbalo je u određeno doba dana, najčešće ujutro, navode autori studije u radu objavljenom u časopisu „Obesity“ (Gojaznost).

Prosečno, oni s visokim nivoima fizičkih aktivnosti imali su doslednu naviku, a to je uključivalo pronalazak optimalnog vremena za dnevne vežbe, rekao je rukovodilac istraživanja Dejl Bond iz bolnice Miriam Hospital i medicinskog fakulteta Brown Alpert u Providensu na Rod Ajlendu.

Većina službenih preporuka sadrži najmanje 150 minuta umerenog do energičnog vežbanja nedeljno radi zdravlja i 250 minuta nedeljno dugoročno za održavanje nove smanjene telesne težine, navode autori studije. Stvaranje navike vežbanja je verovatno najbolji način sprovođenja tih preporuka, navode oni.

Sweden bitter oglas 900px

Dobra poruka javnosti je da je najbolje vreme za vežbanje ono kad to možete raditi, a ako možete u tome biti dosledni utoliko bolje, kaže Bond. Naučnici su istraživanjem obuhvatili osobe iz američkog registra za kontrolu telesne težine koje su izgubile najmanje 15 kilograma i to su dugoročno održavale te su se odazvale upitnicima tokom 2018. godine. Među pitanjima bila su ona o navikama vežbanja, vrsti vežbi, vremenu provedenom u vežbanju i mestima na kojima se vežbalo. Svi ispitanici su najmanje dva puta nedeljno umereno do energično vežbali.

Nakon što su podelili sve ispitanike u četiri grupe zavisno o dobu dana kada su vežbali (rano ujutro, kasnije tokom prepodneva, posle podne i veče) naučnici su utvrdili da su najdoslednije vežbali oni koji su vežbali rano ujutro. Od ukupnog broja ispitanika dosledno u vežbanju bilo je 68 odsto, a gotovo polovina vežbala je svaki dan rano ujutro.

Vreme provedeno u vežbanju nije se razlikovalo zavisno o tome u koje se doba dana vežbalo. Ukupno vreme provedeno u vežbanju bilo je veće kod onih koji su vežbali svaki dan u isto vreme. Vežbanje kao režim poput pranja zuba čini se da nailazi na prijem kod nekih ljudi, kaže Bond.

Oni koji to obave kao prvu stvar ujutru, gotovi su sa tim pre nego što se život umeša u njihovu svakodnevicu.

Kad se stvore navike one olakšavaju dosledno vežbanje svaki dan jer se ne mora donositi nova odluka o vežbanju svaki dan nego se ponavlja ono što se radi svakodnevno u to doba, kaže Amanda Rebar sa Univerziteta Central Kvinslend u Rokhemptonu u Australiji koja nije bila uključena u ovu studiju.

– Pronađite doba dana za vežbanje i držite se toga, kaže Rebar. Vremenom će biti lakše.