AVOKADOVO ULJE I KOŽA

Ulje avokada veoma je zdravo za kožu na koju deluje povoljno i pospešujuće, bez obzira da li je reč o zarastanju rana, peglanju bora ili sprečavanju akni.

 

Konzumacija avokada može smanjiti holesterol, sprečiti srčani udar i rak, ali i biti korisna za detoksikaciju različitih otrova u telu. S druge strane, ulje avokada je odlično za negu kože.

ulje avokada

Neke od blagodati avokadovog ulja su vlaženje teksture kože, ulepšavanje tena i sprečavanje pojave naboranih linija na licu.

Dakle, redovna upotreba ulja avokada može poboljšati zdravlje kože. Da biste postigli maksimalne rezultate, koristite ulje avokada na koži, a takođe i konzumirajte avokado radi obezbeđivanja hranljivih sastojaka svom telu.

Ulje avokada možete da koristite na razne načine: počev od masiranja direktno u kožu, upotrebe kao maska za lice ili mešanja sa losionima, kremama i aktivnim gelovima.

Možemo da izdvojimo šest najvažnijih koristi ulja avokada za kožu.

1. Ubrzava zarastanje rana

Studija na miševima iz 2013. pronašla je dokaze da esencijalne masne kiseline i oleinska kiselina u ulju avokada ubrzavaju sintezu kolagena da bi pomogli u zarastanju otvorenih rana. Osim toga, masne kiseline u ulju avokada doprinose smanjenju upale tokom procesa zarastanja i na taj način se rana može brže zaceliti.

2. Leči upale izazvane kožnim bolestima

Osim blagodati lišća avokada, sadržaj antioksidanata i vitamina u ulju avokada pomaže u obnavljanju suvih, iritiranih i ljuskavih stanja koja su često povezana sa psorijazom i ekcemom na koži.

Ulje avokada koristi se za prevazilaženje suvoće, iritacije i ljuskica kod obe ove bolesti. Ipak, ne mogu svi da koriste ulje avokada zbog alergijske reakcije. Pre nego što ga primenite na pogođeni deo kože uradite test na moguću alergiju.

Jednostavno nanesite ulje avokada na unutrašnje laktove kod psorijaze ili ekcema i ostavite ga oko 24 sata. Uočićete efekat, jer ovo ulje je dovoljno bezbedno da ublaži tegobe koje imate.

3. Sprečava i leči akne

Treća korist od ulja avokada za kožu je sprečavanje i lečenje akni. Nanošenje ovog ulja može da održi kožu hidriranom bez ostavljanja masnih tragova, što znači da može da smanji rizik od javljanja akni.

Ulje avokada deluje protivupalno i može da savlada crvenilo i vrelinu koji obično prate akne. Ako nemate ulje avokada, moguće je iskoristiti i sveži avokado tako što ćete izdubiti unutrašnjost, a onda tom stranom kore avokada lagano masirati lice.

BioCalendula najbolja nevenova krema

4. Smanjuje znake starenja

Ulje avokada sadrži sterolin, prirodni moćni steroid koji može da poveća proizvodnju kolagena. Ova supstanca smanjuje znakove starenja na koži lica, posebno one značajne poput smeđih mrlja.

Pored sterolina, ovo ulje sadrži i prilično visok nivo lecitina. Lecitin je komponenta koja pomaže u isporuci hranljivih sastojaka direktno u krvotok i dublje slojeve kože.

5. Štiti kožu od opekotina

Sadržaj antioksidanata u ulju avokada može da ublaži simptome opekotina na koži. Vitamini D i E, beta karoten, proteini, lecitin i masne kiseline u ulju avokada mogu da ubrzaju proces zarastanja i hlade kožu.

Neka od istraživanja pokazuju da jedenje avokada može pomoći koži od štetnog UV zračenja. Zato na kožu možete slobodno naneti i malo avokadovog ulja u zamenu za kremu za sunčanje.

6. Održava zdravlje vlasišta

Masti, antioksidanti, protivupalni sastojci, minerali i vitamini A, B, D i E u ulju avokada služe za održavanje vlage kose, čišćenje vlasišta od nečistoća, popravljanje oštećenja folikula dlake i smanjenje peruti izazvane suvim vlasištem.

Ulje avokada može da se koristi tako što ćete u malu čašu sipati oko 3 do 5 kašičica avokadovog ulja i staviti čašu u posudu sa prokuvanom vodom. Ispitajte temperaturu da se ne zagreje previše, a ako se oseća dovoljno toplo, uklonite čašu sa uljem iz vrele vode i nežno je umasirajte u kožu glave.

Ulje se može koristiti pre spavanja, a zatim ga ujutro isperite šamponom kako biste smanjili perut i uklonili mrtve ćelije kože sa glave.