OBOLJENJE OČNOG ŽIVCA

Glaukom može da se pokaže kroz rani razvoj dijabetesa tipa 2 ili visokog krvnog pritiska, jer ta stanja utiču na krvne sudove optičkog živca i mrežnjače.

 

Glaukom je hronična, progresivna bolest očnog živca koja dovodi do propadanja vidnog polja i gubitka vida. Smatra se da je glaukom glavni uzrok slepila, ako se ne leči, a prema podacima, oko dva do pet odsto stanovništva ima glaukom.

glaukom

Obično ne pokazuje simptome, a iako glaukom može da se pojavi kod bilo koga, rizični faktori za njegov nastanak su pozitivno porodično nasleđe i nakon što osoba navrši 40 godina, visoka kratkovidost, šećerna bolest i povišeni krvni pritisak (hipertenzija). Upravo te dve bolesti se smatraju, prema novoj studiji, prediktorima rane faze glaukoma.

Naime, novo istraživanje, objavljeno u časopisu „Clinical Ophthalmology“ medicinskog centra „UT Sautvestern“; otkrilo je da rani razvoj dijabetesa tipa 2 ili visokog krvnog pritiska može da ukazuje na rani početak glaukoma jer, između ostalog, ta stanja utiču na krvne sudove optičkog živca i mrežnjače.

Iako je potrebno više istraživanja pre nego što bi mogla da se izvuče bilo kakva uzročno-posledična veza između dijabetesa, hipertenzije i glaukoma, osobama sa dijabetesom i hipertenzijom savetuje se svakako da izmere očni pritisak i odu na pregled oštećenja mrežnjače (sama vrednost očnog pritiska nije dovoljna za postavljanje dijagnoze).

Glaukom ima tendenciju da se polako razvija tokom godina i prvo utiče na rubove vida (periferni vid). Zato mnogi ljudi ne shvataju da imaju glaukom, sve dok ga ne otkriju tokom rutinskog testa oka. Ako primetite bilo kakve simptome, koji uključuju zamagljen vid ili krugove u duginim bojama oko jakih svetala, najbolje bi bilo da odmah posetite oftalmologa.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Simptomi glaukoma

Iako glaukom u ranoj fazi obično ne pokazuje simptome, nakon što se bolest razvije prate je ovi znakovi:

  • intenzivni bol u očima
  • mučnina
  • povraćanje
  • crvenilo oka
  • glavobolja
  • osetljivost očiju
  • prstenovi oko svetla
  • zamagljen vid

Da li glaukom može da se leči?

Glaukom mora da se leči, ali nije moguće da se nadoknadi šteta koja je već nastala na oku. Što se kasnije bolest dijagnostikuje, to se manje može sačuvati ono što je ostalo od vida.

Postoje tri vrste lečenja: kapi za oči, lasersko lečenje i operacija. Kapi za oči pomažu kod smanjenja pritiska na oči i omogućavaju im da se u većoj meri odmore, dok lasersko lečenje može da pomogne u otvaranju blokiranih drenažnih cevi ili smanjenju proizvodnje tečnosti u očima izazvane glaukomom. Hirurška operacija će se savetovati kako bi se poboljšala drenaža tečnosti radi smanjenja pritiska na oko i kako bi se pokušalo smanjenje širenja glaukoma.

Izvor: Zivim.hr