I DALJE NA 5%

Zahvaljujući merama zaštite ove životinjske vrste u azijskoj državi danas živi 335 tigrova. Broj tigrova povećao se duplo.

 

Zvaničnici Svetske organizacije za zaštitu prirode (VVF) čestitali su Nepalu što je udvostručio broj tigrova u divljini i na ispunjenju obaveza propisanih 2010. koje su se ticale zaštite ovih životinja. Iz ove organizacije naglasili da je to tek početak, jer su tigrovi i dalje na samo pet odsto od nekadašnjeg broja jedinki.

broj tigrova

Rezultati nepalskog Nacionalnog istraživanja tigrova pokazuju rast broja tigrova u ovoj državi Azije za čak 190 posto, što znači da se broj nepalskih divljih tigrova bar udvostručio i danas je na prostorima ove zemlje prisutno 355 jedinki tigra.

„Povećanje populacije tigrova u Nepalu izuzetno je dostignuće i rezultat kontinuiranog rada tokom prošlih godina. Ova država je dokazala da je dostizanje ciljeva u zaštiti tigrovamoguće uz visoke standarde očuvanja te vrste i puno truda te možemo puno naučiti iz ovog dostignuća”, poručio je Stjuart Čepman iz VVF-ove inicijative „Tigrovi žive”.

Tigrovi su najveće mačke na svetu i na vrhu su lanca ishrane u ekosistemima u kojima žive, zbog čega imaju važnu ulogu u održavanju prirodne ravnoteže ekosistema od kojeg zavise i druge životinje, ali i ljudi. Potrebna su im prostrana staništa na kojima nema ljudi kako bi mogli preživeti.

Jedna od najvećih pretnji za tigrove je fragmentacija staništa, koja ih tera na mala područja na kojima nemaju dovoljno hrane, zbog čega dolaze u sukobe s lokalnim stanovništvom. Drugu najveću pretnju tigrovima predstavljaju krivolov i nezakonita trgovina živim ili mrtvim jedinkama i njihovim delovima, upozorio je VVF.

Istraživanje, u koje je bio uključen i VVF-ov nepalski ogranak, ističe važnost očuvanja i stroge zaštite staništa tigrova, uspostavljanja saradnje s lokalnim zajednicama kako bi im osigurali sigurnu budućnost i proširenja intervencija kojima se osigurava očuvanje tigrova na koridore i staništa izvan postojećih zaštićenih područja.