BITNE RAZLIKE

Iako mnogi proizvodi za nanošenje ispod pazuha sadrže oboje, neki radije biraju dezodorans a ne preparat sa antiperspirantima.

 

Bez obzira koristite li dezodorans ili antiperspirant, ili kombinaciju oba, verovatno znate da među njima postoji razlika, ili ste čuli da se antiperspirant često spominje i u negativnom kontekstu, kao nesiguran za upotrebu. Pa, u čemu je razlika?

dezodorans

“Dezodorans je kozmetički proizvod koji kontroliše i smanjuje telesni miris tako što minimizira rast bakterija na telu posebno ispod pazuha, a antiperspirant je proizvod za negu kože koji kontroliše znojenje, a sastoji se od aluminijumskih soli,” objasnila je za Huff Post lekarka iz Redirect Healtha, dr Dženis Džonston.

Jednostavno rečeno, antiperspiranti zaustavljaju znojenje, a dezodoransi poboljšavaju celokupni miris, a iako mnogi proizvodi za nanošenje ispod pazuha sadrže oboje, neki radije izbegavaju proizvode s antiperspirantima.

“Zbog nekoliko studija sprovedenih u šezdesetim i sedamdesetim mnogi brinu da se aluminijum koji se nalazi u antiperspirantu može povezati s Alchajmerovom bolesti i predstavlja rizik za rak dojke zbog blizine pazuha limfnim čvorovima i dojkama”, kaže Džonston.

I dok je aluminijum zaista pronađen u mozgu obolelih od Alchajmerove bolesti, naučnici još uvek ne znaju da li je to posledica izlaganja aluminijumu ili posledica same bolesti.

“Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminijumu ― prirodno se nalazi u tlu i vodi, a može se naći i u hrani, a korišćenje antiperspiranta neće dovesti preteranog izlaganja; za to bi morali da radite posao poput zavarivača aluminijuma”, rekla je i dodala:

“Jasno je da se nedavne studije slažu da ne postoji veza između Alchajmerove bolesti i upotrebe antiperspiranta, a brojne su studije takođe istraživale i da li antiperspiranti uzrokuju rak dojke, ali nisu uspele da pronađu vezu.”

Još jedna zabrinutost u vezi s antiperspirantima proizlazi iz činjenice da oni zapušavaju pore kako bi smanjili znojenje pa toksini koje telo izlučuje putem znoja ostaju u organizmu, međutim to nije istina.

“Telo izlučuje štetne toksine i hemikalije sistemom filtracije u bubrezima i jetri, a ne žlezdama znojnicama”, rekla je Mišel Henri, dermatološkinja iz Njujorka.

“S obzirom na to, kada koristite antiperspirant ne morate brinuti zbog raka dojke, nakupljanja toksina ili Alchajmerove bolesti; ipak, kao i svaki drugi proizvod za negu kože, on može izazvati alergiju ali ne zbog antiperspiranta, već zbog drugih štetnih sastojaka proizvoda kao što su mirisi, lanolin, vitamin E ili drugi”, kaže dr Džejmi de Rosa, hirurg lica i osnivač DeRosa Center Plastic Surgery & Med Spa.

Ako se to dogodi, navodi da treba prestati koristiti proizvod i pitati lekara za savet.

Izvor: Večernji list