ZAGAĐENJE VAZDUHA

Evropski požari na otvorenom ovog leta doveli su do najveće emisije ugljenika koja je Zemlju snašla u poslednjih deceniju i po.

 

Kopernikus služba za nadzor atmosfere Evropske komisije (CAMS) izvestila je da su požari na otvorenim prostorima širom Evrope, do kojih je dovela kombinacija toplotnog talasa u avgustu s dugotrajnim sušnim uslovima, uzrokovali najveće emisije ugljenika u poslednjih 15 godina.

emisije ugljenika

Ukupne emisije požara iz EU i UK od 1. juna do 31. avgusta 2022. procenjuje se na 6,4 megatona ugljenika, što je najviši nivo za ove mesece od leta 2007. CAMS izveštava da su emisije zabeležene za leto 2022. uveliko podstaknute razornim požarima na otvorenim prostorima širom jugozapadne Francuske i Pirinejskog poluostrva, s Francuskom i Španijom koje su imale najveću emisiju požara na otvorenim prostorima u poslednjih 20 godina. U drugim regijama na severnoj hemisferi, koje obično doživljavaju vrhunac požara tokom letnjih meseci, ukupne procenjene emisije bile su znatno manje nego poslednjih godina, uprkos nekim razornim požarima.

Izuzetak je središnji federalni okrug Rusije, u kojem su ukupne procenjene emisije od požara bile najveće od velikih požara treseta koji su pogodili zapadnu Rusiju 2010. Takođe, požari u Amazoni Legal u Brazilu u drugoj polovini avgusta rezultirali su jednom od najvećih ukupnih procenjenih emisija za razdoblje od 2010. godine, a država Amazonas doživela je drugu najveću emisiju poslednjih 20 godina.

Prvih nekoliko dana septembra vidljiv je jasan porast požara u regiji Amazona, s dnevnim vrednostima znatno iznad proseka. Razmer i postojanost požara na jugozapadu Evrope bili su veoma zabrinjavajući tokom celog leta. Većina požara dogodila se na mestima gde je promenjiva klima povećala zapaljivost vegetacije, kazao je stručnjak za požare na otvorenim prostorima iz Kopernikus službe Mark Parington, dodavši da CAMS pomno prati trenutne emisije požara i prenos dima u regiji Amazone i širom Južne Amerike.

CAMS je sastavni deo svemirskog programa Evropske unije. Vodeći program EU za posmatranje Zemlje i deluje kroz šest tematskih usluga: atmosfera, more, kopno, klimatske promene, bezbednost i hitna stanja.