KINESKI SIMBOL

Zgrada Jin i Jang će imati zakrivljene perforirane aluminijumske panele kako bi se sprečilo preterano zagrevanje unutrašnjosti.

 

Simbol Jin i Jang inspirisao je mnoge arhitekte prilikom osmišljavanja različitih građevina – od kuća, bazena do prostora u kojima borave pande. Sada je ovaj simbol uticao na ukupnu formu upadljivog muzeja koji je dizajnirao studio Muda Architects.

jin jang

Muzej kineske medicine Tianfu (TCM) biće smešten između jezera i glavnog puta u Čengduu, Sečuan, na jugozapadu Kine. Projekat je deo ulaganja lokalnih vlasti u razvoj ove oblasti u cilju promocije tradicionalne kineske medicine. U skladu sa tim, prilikom uređenja okoline posebna pažnja će biti posvećena odabiru biljaka.

Zgrada će imati zakrivljene perforirane aluminijumske panele na zapadnoj fasadi kako bi se sprečilo preterano zagrevanje unutrašnjosti zbog sunčeve toplote. Međutim, na istočnoj fasadi je predviđen veliki dvostruko zakrivljeni zastakljeni deo koji će uokviriti jezero i zajedno sa krovnim prozorima omogućiti prodor prirodne svetlosti.

Unutrašnjost muzeja će imati 13.000 kvadratnih metara, raspoređenih na tri sprata i u nivou podruma. Prvi sprat će uključivati ulazni hol, interaktivni izložbeni prostor i trpezariju, dok će na gornjim spratovima biti smešteni glavni izložbeni prostori i radionice. Ispod zemlje će biti parking i servisni prostori.

Iz studija Muda Architects ističu da se uvek smatralo da su Jin i Jang komplementarni i međusobno zavisni u dinamičnoj situaciji. Zato su želeli da dizajniraju TCM muzej tako da prikažu suprotstavljene sile u harmoniji i ravnoteži.

Naglašavaju da šema muzeja obuhvata suštinu tradicionalne kineske medicine i harmonično uključuje njenu osnovnu, staru filozofiju u dizajn arhitekture, pejzaža i prirode iz perspektive velikih razmera, kao i materijalni dizajn, unutrašnji prostor i ljude sa mikro nivoa.

Muzej kineske medicine Tianfu je trenutno u izgradnji i trebalo bi da bude završen tokom 2023. godine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs