„FATALNA VEZA“

Povezanost jaja i opasno visok nivo koji može da ima holesterol u krvi zbunjivala je naučnike godinama, a u novije vreme je ovaj mit raskrinkan.

 

Jaja sadrže veliku količinu holesterola, a visoki nivoi holesterola u krvi povećavaju rizik od razvoja bolesti srca. Međutim, redovno konzumiranje jaja ne povezuje se sa rizikom od razvoja srčanih bolesti, prema istraživanjima.

jaja holesterol

Povezanost jaja i opasno visokog nivoa holesterola zbunjivala je naučnike godinama, a u novije vreme je ovaj mit raskrinkan.

Studije koje su pratile prehrambene navike velikih populacija objavljene 1950-ih i 1960-ih ukazivale su na vezu između holesterola i bolesti srca.

Visok nivo holesterol u krvi, na kraju, može da dovede do masnih naslaga na zidovima arterija, koje mogu da se stvrdnu i odvoje, stvarajući ugruške koji mogu da prouzrokuju srčani i moždani udar.

Uprkos naknadnim studijama koje nisu pronašle vezu između unosa holesterola hranom i holesterola u krvi, 1968. godine Američko udruženje za srce je savetovala ljudima da smanje unos holesterola na 300 miligrama dnevno, malo više nego što ga sadrži jedno žumance, i da ne jedu više od tri cela jaja nedeljno.

Iznenada je holesterol iz hrane postao javni neprijatelj broj jedan.

Konzumiranje jaja ne utiče na holesterol

Nakon pregleda novijih naučnih podataka, Savetodavni odbor za prehrambene smjernice SAD je 2015. godine promenio svoj stav. Grupa je objavila da opsežna istraživanja nisu pokazala dokaze o ulozi holesterola iz hrane u razvoju kardiovaskularnih bolesti.

BioLiver kapi za jetru

Kao rezultat toga, prehrambene smernice za Amerikance za period 2015.-2020. godine uklonile su preporuku o ograničavanju holesterola u ishrani na 300 miligrama dnevno. Naknadna istraživanja nastavila su da podržavaju ove ažurirane smernice.

Da li možete da jedete jaja ako imate visok holesterol?

Pre bilo kakvih promena u svojoj ishrani, bilo da se radi o izbacivanju jaja ili konzumiranju više jaja, uvek bi trebalo da se posavetujete sa svojim lekarom. Zdravstveno stanje svake osobe je različito i ono što odgovara jednoj osobi, možda neće odgovarati vama.

Uopšteno, ako nemate srčanu bolest ili visok LDL holesterol, visok krvni pritisak, dijabetes tipa 2 i jedete zdravu hranu, dakle puno voća i povrća i celovitih žitarica s malo zasićenih masti i drugih izvora holesterola, istraživanja ukazuju na to da jaja neće uticati na holesterol u krvi.

Izvor: Index.hr