KORNET POGAČA

Domaća kornet pogača može se poslužiti i bez ikakvog jela pride, jer je i sama dovoljno ukusna da se servira za neki od prelaznih obroka.

kornet pogača

Sastojci:

500 grama brašna
300 grama sira
100 grama margarina
150 grama kiselog mleka
50 grama susama
1 svež kvasac
1 kašika šećera
1 kašičica soli
200 mililitara ulja
1 kafena šolja ulja
4 jaja

Način pripreme:

Zagrejemo mleko, dodamo kvasac i mešamo dok se ne rastopi. Dodamo šećer i promešamo. Razmekšani kvasac dodamo u sud sa brašnom i uljem. Dodamo so, 2 jaja, promešamo, dodamo kiselo mleko i mešamo dok se sastojci ne sjedine u testo. Zatim testo umesimo rukom. Prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo testo da naraste.

U sudu viljuškom izdrobimo sir. Dodamo jaje i promešamo. Od naraslog testa, na pobrašnjenoj radnoj površini, oklagijom razvučemo koru srednje veličine. Na koru nanesemo fil od sira i jajeta.

Isečemo koru na 8 jednakih delova. Svaki deo savijemo u formu korneta. Okruglu tepsiju namažemo margarinom. Isečemo kornete na polovine i u krug ih poređamo u tepsiju. Preostale kornete isečemo na manju parčad kojima popunimo praznine u tepsiji. Kuvarskom četkom, izmućenim jajetom premažemo pogaču, a zatim nanesemo susam. Na kraju, na pogaču rasporedimo parčiće margarina. Prekrijemo tepsiju kuhinjskom krpom i ostavimo pogaču da odstoji 30-ak minuta. Pečemo 45 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Poslužiti je toplu.

Prijatno!