SKRIVENI TROMBOVI

Krvni ugrušci koji ne pokazuju simptome posebno su opasni jer, ako se ne leče, još uvek mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na plućima ili mozgu.

 

Krvni ugrušci ili trombovi mogu da se pojave kod bilo koga i mogu da ugroze život ako se ne razgrade u telu, zato je važno primetiti znakove koje vam telo šalje da biste mogli da reagujete na vreme.

krvni ugrušci

Šta treba znati o krvnim ugrušcima?

„Krvni ugrušci mogu da budu tihe ubice. Mogu da se manifestuju na mnoge načine i dovede do ozbiljnih komplikacija. Pušenje, visok krvni pritisak određeni lekovi, poput estrogena povećavaju rizik od razvoja krvnih ugrušaka. Poznavanje simptoma može da vam sačuva život“, rekao je medicinski tehničar Šin Marčeze.

Možete da imate krvni ugrušak, a da to i ne znate

„Krvni ugrušci najčešće se nalaze u nogama i blokiraju dovod kiseonika u okolno tkivo. Međutim, površinski ili krvni ugrušci u delu tela bez zahvaćenog tkiva ponekad mogu da prođu nezapaženo.

Krvni ugrušci koji ne pokazuju simptome posebno su opasni jer, ako se ne leče, još uvek mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija na plućima ili mozgu“, rekao je Marčeze.

Kratkoća daha ili vrtoglavica

„Verovatno ćete nakon umerene ili intenzivne aktivnosti ignorisati umor, znojenje, kratkoću daha ili vrtoglavicu. Ipak, ako se učestalo pojavljuju, pogotovo dok odmarate ili obavljate neku laganu aktivnost, ovi simptomi ne bi smeli da se ignorišu.

Krvni ugrušak u plućima naziva se plućna embolija i onemogućuje ulazak kiseonika u krv.

„Plućna embolija može da bude smrtonosna ako se brzo ne leči“, istakao je Marčeze.

BioCapillary oglas 900 px

Oticanje, bol, promena boje ili užarena koža udova

„Ako niste sigurni u znakove krvnog ugruška, možete natečenu ili promenjenu boju kože na udovima pogrešno pripisati nedavnoj povredi ili zanemariti blagu promenu boje ili temperature na nozi. Međutim, to mogu da budu i znakovi duboke venske tromboze ili krvnog ugruška koji se stvorio duboko ispod kože i blokira krv do zdravog tkiva.

Ako osetite jednostranu oštru bol, crvenilo, oteklu ili toplu kožu na određenom području, potražite lekarsju pomoć što je pre moguće.

„Duboka venska tromboza može da dovede do plućne embolije ili težih problema, uključujući gangrenu“, upozorava on.

Slabost, mučnina, problemi sa vidom ili govorom

„Krvni ugrušak može ostati zarobljen u krvnim sudovima u mozgu, koji su suženi zbog masnih naslaga. Takođe se mogu pojaviti zbog traume glave ili udaraca koji prouzrokuju potres mozga. Budući da krvni ugrušci sprečavaju oksidovanu krv da dopre do delova mozga, možete osetiti vrtoglavicu, zbunjenost ili imati probleme sa vidom ili govorom“, naveo je Marčeze.

On je takođe dodao da krvni ugrušci u mozgu mogu da prouzrokuju širok raspon neuroloških problema, od opšte slabosti do moždanih udara.

„Ako osetite bilo što neobično, potražite lekarsku pomoć što je pre moguće“, naglasio je Marčeze.

Izvor: N1