NOĆNA MORA KAO ZNAK

Loši snovi mogu imati posledice na kvalitet našeg života i samim tim na naše celokupno zdravstveno stanje.

 

Svi mi ponekad imamo problema sa spavanjem, ali lekari upozoravaju da razlozi i nisu uvek potpuno bezazleni. Mogli bi biti znak ozbiljnih bolesti, a između ostalog, noćne more kod odraslih jedan su od prvih simptoma demencije.

loši snovi

Loši snovi mogu imati posledice na kvalitet našeg života i samim tim na naše celokupno zdravstveno stanje. Zapravo, novo istraživanje ukazuje na vezu između učestalosti noćnih mora u odraslom dobu i povećanog rizika od kognitivnog poremećaja.

Jedan od najranijih znakova demencije

Istraživanje koje su sproveli naučnici na Univerzitetu u Birmingemu sugeriše da bi noćne more mogle biti rani znak demencije, pri čemu loši snovi postaju prisutni nekoliko godina ili čak decenija pre pojave karakterističnog problema poput gubitka pamćenja.

BioMind kapi protiv depresije

„Prvi put smo dokazali da se uznemirujući snovi mogu povezati s rizikom od demencije i kognitivnim poremećajima među dotad zdravim odraslim ljudima“, rekao je lekar i autor studije Abidemi Otaiku.

„Ovo je važno jer postoji vrlo malo pokazatelja rizika za demenciju koji se mogu identifikovati već u srednjem dobu. Iako je potrebno još istraživanja kako bi se sa sigurnošću potvrdile ove tvrdnje, verujemo da bi loši snovi mogli biti koristan način za identifikovanje osoba s visokim rizikom od razvoja demencije i postavljanje strategija za usporavanje pojave ove bolesti“, dodaje dr Otaiku.

Izvor: Index.hr