MUSAKA OD ŠKEMBIĆA

Od čega sve nema musaka, pa što ne bi i od škembića. Jasno je da ovaj delikatni deo mesa ne voli velika većina populacije, ali ne mora ni to biti razlog da se ne isproba pravljenje ovog gurmanluka.

musaka od škembića

Sastojci:

goveđi škembić
1 glavica crnog luka
3 paradajza
1 plavi patlidžan
100 grama dimljene slanine
150 grama sira
2 kuvana jaja
150 grama kačkavalja
200 mililitara kisele pavlake
150 mililitara paradajz sosa
10-ak maslina
2-3 lovorova lista
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Plavom patlidžanu odsečemo krajeve i isečemo na krugove. Krugove patlidžana poređamo u cediljku i posolimo. Na patlidžan stavimo tanjir, a na tanjir teži predmet da patlidžan ispusti vodu.

Škembić isečemo na tanku duguljastu parčad. U šerpi, na šporetu, na zagrejanom ulju pržimo sitno isečen crni luk. Kada luk omekša u šerpu dodamo slaninu isečenu na kocke. Paradajz oljuštimo i isečemo na kocke.

Kada se slanina isprži, u šerpu dodamo škembiće. Dodamo paradajz, lovorove listove, posolimo, pobiberimo i dodamo paradajz sos. Maslinama odstranimo semenke, isečemo na parčad i dodamo u šerpu. Promešamo, sipamo vodu, poklopimo šerpu i ostavimo sastojke da se dinstaju.

Krugove patlidžana prelijemo hladnom vodom, a zatim ih prosušimo u kuhinjskoj krpi. Stavimo krugove plavog patlidžana da se peku na roštilju i poprskamo uljem. Kada se ispeku sa obe strane, krugove patlidžana sklonimo sa roštilja i stavimo na činiju.

Sadržinu iz šerpe preručimo u keramičku posudu. U posudu poređamo plavi patlidžan. Sir izdrobimo viljuškom i nanesemo u posudu. Zatim u posudu nanesemop pavlaku, sitno izrendana jaja i kačkavalj. Pečemo 35 minuta 200 stepeni, posle čega je musaka gotova i može da se posluži.

Prijatno!