NAPOLITANSKI KOTLETI

Kao što im i samo ime kaže, napolitanski kotleti su specijalitet iz Napulja. Ovi mesni odresci izuzetno su sočni i ukusni, a to će vam biti jasno na sam pogled sastojaka koji idu još uz njih.

napolitanski kotleti

Sastojci:

4 svinjska kotleta
175 grama seckanih mariniranih šampinjona
2 paradajza
200 grama rezanaca
4-5 listova svežeg bosiljka
1 jabuka
1 glavica crnog luka
100 grama putera
150 grama maskarpone sira
1 kašika susama
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Kotlete zasečemo na nekoliko mesta, posolimo i pobiberimo. Paradajze isečemo na krugove. Glavicu crnog luka isečemo na krugove, a zatim razlistamo na prstenove. Jabuku oljuštimo i isečemo na kriške. Gril tiganj na šporetu namažemo puterom. Stavimo kriške jabuka i prstenove luka da se peku.

U šerpu sa provrelom vodom sipamo malo ulja, posolimo i stavimo rezance da se kuvaju. Propržen luk i jabuke izvadimo iz tiganja. Zatim stavimo krugove paradajza da se peku. Kada se proprže izvadimo iz tiganja. U gril tiganj dodamo preostali puter i sipamo malo ulja.

Na zagrejanu masnoću stavimo kotlete da se peku. Skuvane rezance procedimo i prelijemo hladnom vodom. U šerpu gde su se kuvali rezanci stavimo maskarpone, stavimo na šporet i mešamo varjačom.

Ispečene kotlete izvadimo iz gril tiganja i stavimo šampinjone da se peku. Kada se maskarpone rastopi dodamo isceđene rezance i promešamo. Kada rezanci upiju ukus sira, sklonimo šerpu sa šporeta. U gril tiganj sa ispečenim šampinjonima dodamo susam i promešamo. Dno keramičke posude za pečenje prekrijemo rezancima sa maskarponeom. Na njih poređamo kriške jabuke i krugove luka. Zatim poređamo krugove paradajza. Na paradajz poređamo kotlete. Na kotlete nanesemo šampinjone sa susamom. Listove bosiljka iskidamo na parčad i dodamo u posudu.

Pečemo 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Na jednu stranu činije stepenasto serviramo kotlete. Do kotleta serviramo preostalu sadržinu iz keramičke posude, pa dekorišemo listovima bosiljka.

Prijatno!