BEZ UBODA

Kineske vlasti odobrile su prvu u svetu vakcinu protiv kovida koja se inhalira i za nju je danas odobrena proizvodnja u severnom gradu Tjencinu.

 

Vakcina koja se inhalira kompanije „CanSino Biologics“ koristiće se kao hitna dopunska doza, a u ponedeljak ga je odobrio kineski regulator, objavila je kompanija u saopštenju.

inhalira

Za primenu te vackine nije potrebna injekcija i ona se lakše skladišti, a primenjuje se prskanjem pomoću raspršivača u nos.

„CanSino“ nije objavila kada će ta vektorska vakcina za koje nikakva nezavisna studija o delotvornosti nije objavljena, biti dostupna javnosti.

Naučnici iz više zemalja, među kojima su Kuba, Kanada i Sjedinjene Države, razvijaju vackine koje bi se uzimale udisanjem na nos koji je put unosa koronavirusa.

Od 2020. godine Kina je odobrila osam vakcina protiv kovida koje su razvili tamošnji farmaceuti i do danas primenjuje isključivo kineske vakcine.

Uprkos tome što ima mali broj zaraženih u odnosu na ostatak sveta, Kina sprovodi strogu strategiju borbe protiv pandemije zvanu „nulta stopa kovida“.

Reč je o merama potpunog zatvaranja čim se pojave prvi slučajevi korone, zatim o gotovo obaveznim testiranjima testom PCR svakih 72, 48 ili čak 24 sata, stavljanja ljudi u izolaciju i zatvaranja fabrika i preduzeća.