DRUŽENJE U NOVOM SADU

Tradicionalna humanitarna akcija „ČUTI I RAZUMETI“ posvećena osobama sa oštećenim sluhom održana je u subotu 24. septembra po jedanaesti put.

 

Humanitarna akcija „ČUTI I RAZUMETI“ se od 2012. održava krajem septembra povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba, a ove godine učesnici akcije su se družili u Novom Sadu.

čuti razumeti

Kao i prethodnih godina akciji su prisustvovala deca sa oštećenim sluhom iz cele Srbije, bila su prisutna deca iz specijalnih škola za decu oštećenog sluha iz Novog Sada, Beograda, Jagodine, Subotice i Kragujevca.

Učesnici akcije „ČUTI I RAZUMETI“ okupili su se u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Organizaciju ovogodišnje humanitarne akcije pomogli su hotel Leopold, Gradska uprava Novog Sada, Turistička organizacija Novog Sada, Muzej grada Novog Sada i mnogi drugi. Akciju su svojim prisustvom podržali i Dečije selo iz Sremske Kamenice predvođeno Teodorom Mladenović koju Audiovox stipendira, kao i paraolimpijac Rastko Jokić, čiju sportsku karijeru Audiovox podržava.

čuti blaža akcija

Ovogodišnju humanitarnu akciju „ČUTI I RAZUMETI“ otvorio je Prljavi Inspektor Blaža, a zatim se prisutnima u ime organizatora akcije obratila Gorica Mladenović, menadžerka kompanije Audiovox. Ona je pored kratkog istorijata akcije podsetila na cilj ove akcije i dosadašnje rezultate od kojih su najbitniji produženje nabavke dva aparata preko zdravstvenog fonda za mlade sa 18 na 26 godina života na redovnom školovanju i skrining sluha u svim porodilištima u Srbiji.

čuti akcija 22

Zatim su se učesnicima akcije obratili dr Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu i prof. dr Zoran Komazec, ORL specijalista i prodekan za nastavu na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, koji su pozdravili prisutne učesnike akcije iz cele Srbije i pružili podršku osobama sa oštećenim sluhom.

Posle formalnog otvaranja akcije usledio je muzički deo programa gde su prvi nastupili dugogodišnji prijatelji akcije, mešovito inkluzivni hor ISON, zatim su nastupili novosadski muzičari Bili King i na kraju Branimir Rosić sa svojim Avanturama leteće gitare.

razumeti akcija 22

Nakon završenog muzičkog dela programa usledilo je zajedničko slikanje, a zatim su učesnici humanitarne akcije „ČUTI I RAZUMETI“ u pratnji vodiča Turističke organizacije Novi Sad obišli tvrđavu Petrovaradin i Muzej grada Novog Sada i upoznali se sa bogatom istorijom ovog grada. Nakon toga je organizator akcije obezbedio hranu i osveženje za sve učesnike i priveo kraju još jedno druženje sa decom oštećenog sluha.