POSLEDICE LOŠE HIGIJENSKE NAVIKE

Zdravstveni problemi koji mogu da se pojave ako se ne istuširate posle treninga su mnogobrojni.

 

Neprijatan miris, začepljene pore i kožne infekcije samo su neki od problema koje možete da očekujete ako se ne istuširate posle treninga.

ne istuširate posle treninga

Kada vežbamo, prirodna reakcija našeg tela je znojenje. Tako telo reguliše unutrašnju temperaturu. Znojenje nas hladi, a istovremeno izbacuje iz tela sve otrove i jača naš imuni sistem.

Iako je znojenje važno za zdravlje, moramo da praktikujemo dobre navike lične higijene da bismo isprali tečnosti i bakterije koje nastaju znojenjem.

Zdravstveni problemi koji mogu da se pojave ako preskočite tuširanje posle treninga su mnogobrojni.

Akne

Kada se znojimo, naše pore se otvaraju, a ako ne isperemo znoj, on će se sa sebumom vratiti u kožu. To može dovesti do začepljenja pora i nastanka akni.

Atletsko stopalo

Hodanje je važno, ali trebalo bi da se pobrinete da stopala ostanu čista. Pranjem možemo sprečiti pojavu atletskog stopala, gljivičnih infekcija noktiju i neprijatnog mirisa.

Nakon treninga temeljno operite i osušite stopala, obujte čiste čarape i izbegavajte bosonogo hodanje na javnim mestima u teretani.

Neprijatan miris

Pazusi su topli, tamni i često vlažni, što ih čini savršenim okruženjem za razmnožavanje bakterije i pojavu neprijantog mirisa.

Kako biste to sprečili, nanesite dezodorans pre treninga i temeljno se istuširajte posle treninga.

Prehlada i infekcije

Kad smo u teretani, dodirujemo površine koje su dotakle stotine drugih ljudi i na njih prenele svoje viruse i bakterije.

Javna mesta su košnica za infekcije i izvori zaraze, zbog toga dezinfikujte ruke i mesta za vežbanje nakon korišćenja opreme.

Gljivične infekcije

Slično pazusima, prepone su prekrivene folikulima dlaka i imaju visoku koncentraciju znojnih žlezda. Ako preskočite tuširanje nakon treninga i ostanete u vlažnoj odeći, mogli biste dobiti gljivičnu infekciju ili osip.

Tuširanje će isprati bakterije i ostaviti nas čistima i svežima. Osim toga, to je odličan način ublažavanja bola u mišićima i upale mišića.

Izvor: Index.hr