SAVET SVIM SRBIMA

Pokojni patrijarh Pavle često je govorio da budemo mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi. Ovo je deo besede koju je izrekao u Beogradu pre 25 godina.

 

Reči koje su u nastavku ovog teksta su iz besede održane 21. februara 1995. godine u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog u Beogradu, u kojoj blaženopočivši patrijarh Pavle savetuje nama Srbima da budemo mudri i bezazleni.

budemo mudri

„Među vukovima opstati ovci je teško, ali nije nemoguće, jer nam Gospod kaže na koji način mi možemo i među vukovima opstati kao ovce Njegove.

A to je: da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi.

Mudrost će nas sačuvati da ne postanemo plen, da nas vuci ne raskinu, odnosno da nas neprijatelji ne onemoguće. A bezazlenost i dobrota će nas sačuvati da mi ne postanemo vuci.

I danas, i kroz vekove, koliko je puta dolazila misao mnogima da se među vucima ne može opstati drukčije nego samo kao vuk – među Turcima samo kao Turčin! I koliko je njih koji su zbog toga odlučili da se poturče i poturčili su se! Ali oni drugi naši preci, braćo, ostali su ovce Hristove u ime ljubavi Njegove.

Treba imati, dakle, mudrost. Razvijati mudrost Bogom danu, sve više i više, a paralelno sa tim razvijati i dobrotu. Jer, mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost.

Ni jedno ni drugo više, nego da „budemo mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi“.

„I mene su gonili, i vas će goniti“,govori Gospod. S tim moramo biti načisto i pripremiti se da i pri tom ostanemo onako kako treba, kakvi su i preci naši bili: ljudi Božiji, narod Božiji.

I onda, kad dođe kraj života našega, ući ćemo u radost blaženstva Carstva Nebeskoga. To i jeste smisao i cilj našeg života.

Bog vas blagoslovio!“

Izvor: In4s.net