IN MEMORIAM

U Njujorku je preminula prof. dr Radmila Milentijević, velika dobrotvorka koja nikada nije zaboravljala svoj rodni kraj i srpski narod.

 

Prof. dr Radmila Milentijević rođena je 27. 10. 1931. godine u Azanji (zaseok Vlaški Do), od oca Živomira i majke Danice, dev. Babanić.

radmila milentijević

Rano detinjstvo je provela u Vlaškom Dolu, gde je započela osnovno školovanje. Pred kraj školske godine sa porodicom se seli u Beograd i tamo završava prvi razred osnovne škole i nastavlja dalje školovanje. Bila je student treće godine ekonomije kada se iz Beograda otisnula u svet. Neko vreme je provela kod oca u Parizu, a zatim je stigla u Čikago, gde je studirala svetsku savremenu istoriju. Magistrirala je na Čikaškom univerzitetu 1961. a doktorirala na Kolumbija univerzitetu u Njujorku 1970. godine.

Profesorsku karijeru započela je 1966. godine na Katedri za istoriju Siti koledža Gradskog univerziteta u Njujorku, gde je 1984. izabrana za redovnog profesora. Držala je nastavu iz oblasti Savremene evropske istorije, rukovodila programom postdiplomskih studija iz istorije i bila šef Katedre za istoriju (1990-1993).

Obavljala je i rukovodeće funkcije na Gradskom univerzitetu u Njujorku.

Godine 1993. odlazi u penziju, ali zadržava status profesora emeritusa na tom univerzitetu. Prof. dr Radmila Milentijević je izabrana za ministra bez protfelja u Vladi SR Jugoslavije 14. jula 1992. godine, a od 11. 2. 1997. bila je ministar za informacije u Vladi R. Srbije.

Prof. dr Radmila Milentijević, nikada nije zaboravljala svoj rodni kraj i srpski narod. U Azanji je obnovila crkvu i podigla svoju Zadužbinu – Parohijski dom. Svom rodnom mestu darivala je arterijski bunar, Spomen česmu i spomenik vojvodi Đuši Vulićeviću. U Vlaškom Dolu je ktitor crkve i Parohijskog doma i sagradila je Kulturni centar Radmila Milentijević. Obnavljala je crkve i manastire u Srbiji i drugim zemljama gde živi srpski narod. Podigla je spomenike Filipu Višnjiću u Višnjićevu i Kneginji Milici u Trsteniku.

Darivala je mnoge ustanove i institucije, naučne centre i udruženja. Povodom „Dana poroda“ od 2016. godine, drugog dana Božića u svojoj Zadužbini u Azanji, prof. Milentijević daruje svu decu iz Azanje, Vlaškog Dola i Grčca koja su rođena u prethodnoj godini.

Osnovala je Fondaciju Fond Radmila Milentijević u Beogradu, 2010. godine, koja će nastaviti humanitarni rad i ubuduće.

Autor je dve knjige pod nazivom: „Mileva Marić Ajnštajn život sa Albertom Ajnštajnom“.

Počasni član je Udruženja književnika Srbije. Dobitnik je više nagrada i priznanja. Prof. dr Radmila Milentijević je počasni građanin grada Rešice (Rumunija) i opštine Smederevska Palanka.