VIŠE OD TURISTIČKE PONUDE

Lekovita banjska voda koju ima naša „Rajska banja“ koristi se kao pomoćno lekovito sredstvo za prevenciju i lečenje brojnih oboljenja, kaže v.d. direktora TOOZ Nataša Aksentijević.

 

Opština Zvečan je definitivno iskoristila i stavila u funkciju vredan turistički potencijal koji ima.

rajska banja

To su reka Ibar sa pritokama, termomineralne vode u Banjskoj, planina Rogozna i raznovrsna flora i fauna kao i kulturni potencijali i materijalno nasleđe, srednjovekovni grad Zvečan, srednjovekovne manastiri, manastir Banjska i manastir Sokolica, manastir Devine vode, nekoliko arheoloških lokaliteta i nematerijalnokoje čine običaji, tradicija, pesme, igre i zanati koji su karakteristični za ovaj kraj.

Izgradnjom i otvaranjem ZRC „Rajska banja“ u Banjskoj, turizam je krenuo punom parom.

Ovogodišnja sezona je veoma uspešna. O tome nam je govorila v.d. direktora Turističke organizacije Opštine Zvečan, gospođa Nataša Aksentijević.

Kako protiče ovogodišnja turistička sezona u opštini Zvečan?

– Sa velikim zadovoljstvom mogu da potvrdim da je letnja turistička sezona u opštini Zvečan, prvenstveno, zahvaljujući radu Zdravstveno-rekreativnog centra „Rajska banja“ u Banjskoj koji i privlači najveći broj turista, u punom jeku. Značaj i važnost obnove banje u Banjskoj i korišćenje prirodnog resursa – lekovite banjske vode na održivi način – zdravstveni i turistički potencijal, prepoznati su od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i zahvaljujući infrastrukturnom ulaganju i finansijskim sredstvima koja su obezbeđena od strane Kancelarije, danas se na mestu nekadašnje banje nalazi izgrađen moderan centar „Rajska banja“, koji je glavni nosilac razvoja turizma u opštini Zvečan. Veliku zahvalnost upućujemo Kancelariji za Kosovo i Metohiju i direktoru Kancelarije gospodinu Petru Petkoviću, na kontinuiranoj podršci kroz investicione projekte kojima se podstiče ne samo razvoj turizma i unapređenje kompletne turističke ponude opštine Zvečan, već i ekonomski, društveni i institucionalni razvoj opštine Zvečan. Zdravstveno-rekreativni kompleks „Rajska banja“ radi punim kapacitetom. Kompleks bazena na otvorenom prostoru u okviru „Rajske banje“ na raspolaganju je svim posetiocima od 22.juna, kada je letnja sezona zvanično otvorena, i to svakog dana od 10.00 do 18.00 časova. Takođe, objekat Spa&Wellness centra sa sadržajima finskom saunom, parnim kupatilom, hidromasažnim kadama, elektromasažnim krevetima, uslugama masaže, unutrašnji bazen sa sanitarnom vodom i bazen sa termalnom vodom u okviru koga se nalaze i dva hidromasažna đakuzija, snack bar i letnji bar, i drugi prateći sadržaji dostupni su za sve posetioce, što upotpunjuje i čini boravak u „Rajskoj banji“ još prijatnijim i sadržajnijim.

Šta sve obuhvata turistička ponuda TOOZ?

– Zvečan je mesto koje ima bogatu istoriju, tradiciju i kulturu. Na prostoru opštine Zvečan nalazi se i čuva bogato prirodno i kulturno-istorijsko nasleđe. U skladu sa tim objedinjena je turistička ponuda opštine Zvečan, koja pored turističkih proizvoda banjskog turizma u okviru Zdravstveno-rekreativnog centra „Rajska banja“ u Banjskoj, obuhvata obilazak kulturno-istorijskog nasleđa na teritoriji opštine Zvečan – obilazak srednjovekovnih manastira Banjska i Sokolica, manastira Devina Voda, obilazak tvrđave Zvečan, do čijeg vrha se može doći uređenim pešačkim stazama. U okviru Gornjeg grada tvrđave, nalaze se ostaci građevina različitih namena. Jedna svakako najznačajnija od njih je jednobrodna crkva Sv. Đorđa. Na severnoj padini brda, nalaze se izvori „Jambulin“ i „Zagrađe“, do kojih takođe postoje pešačke staze. Sa vrha tvrđave pruža se predivan pogled na naselje Zvečan i okolinu, a po vedrom i sunčanom danu na čitavo Kosovo i Metohiju. U neposrednoj blizini tvrđave, u Malom Zvečanu nalazi se arheoliški lokalitet „Crkvište“. Za ljubitelje pešačenja i prirode, predlažemo šetnju i uživanje u živopisnim prirodnim predelima duž pešačkih staza pored Banjske reke i obilazak sela Rudine i Izvori, na obroncima planine Rogozne. Bogata gastronomska ponuda i manifestacije upotpunjuju turističku ponudu opštine Zvečan. Ono što bih istakla kao veoma značajan kulturni događaj, jeste održavanje Međunarodne kulturne manifestacije „Sokolica“, od 23-30. avgusta, koja okuplja brojne akademske slikare i pesnike sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije i šireg regiona.

Kako se odvija odmor i lečenje u samoj Rajskoj banji?

– Izuzetno smo zadovoljni kako protiče letnja turistička sezona u „Rajskoj banji“. Posebno želim da ovom prilikom predstavim promotivne pakete „Rajske banje“, kao deo posebne ponude, a to su „Rajska noć“ – koja obuhvata prenoćište za dvoje, karte za SPA centar, večeru u apartmanu i doručak u restoranu, po ceni od 7.000 dinara, „Rajski vikend za dvoje“ – obuhvata smeštaj u hotelu za dve osobe i dva noćenja na bazi polupansiona uz celodnevno korišćenje SPA centra, po ceni od 10.000 dinara i specijalna ponuda za penzionere u okviru koje je po ceni od 1.500 dinara obezbeđeno prenoćište u hotelu, karta za SPA centar i doručak u restoranu. Gastronomska ponuda restorana „Rajska banja“ je bogata i raznovrsna. U restoranu je dostupna pansionska ishrana, ali i tzv. a la carte meni (poručivanje po želji).

rajska banja 2

Da li ste u Rajskoj banji animirali ponudu na bazi sadržaja koji se odnose na lekovitost vode koja pomaže u lečenju kožnih bolesti, reumatskih i ginekoloških oboljenja, posebno steriliteta što bi svakako privuklo veliki broj novih posetilaca?

– U okviru objekta „Spa & Wellness“ centra postoje prostorije za prijem i pregled korisnika usluga, obezbeđen je lekarski nadzor i medicinsko osoblje. Indikovana oboljenja, odnosno indikacije za lečenje u „Rajskoj banji“, gde se lekovita voda koristi kao pomoćno lekovito sredstvo su: oboljenja lokomotornog sistema (kosti, zglobovi, mišići, hrskavica), zapaljenski reumatizam, reumatoidni artritis, degenerativni zglobni i vanzglobni reumatizam (artoze, spondiloze, fibroziti), za postoperativna stanja, sportske povrede, neurološka oboljenja, ginekološka oboljenja, bolesti digestivnog sistema (žuči i žučnih puteva) i kožne bolesti. Prateći savremene trendove u razvoju zdravstvenog turizma, u okviru „Rajske banje“ korisnicima je na raspolaganju Wellness i Spa program, koji obuhvata finsku saunu, parno kupatilo, hidromasažne kade, primenu određenih masaža i drugo. Razvoj zdravstvenog, banjskog i Spa &Wellness turizma je jedan od prioritetnih pravaca razvoja turizma i svakako je najznačajniji.

Da li je pored banjskog i „Spa & Wellness“ turizma, pokrenut i kulturno-istorijski, verski i seoski turizam?

– U opštini Zvečan, razvoj zdravstvenog, banjskog i „Spa & Wellness“ turizma usko je povezan sa razvojem kulturno-istorijskog i verskog turizma, zahvaljujući bogatom prirodnom ali i kulturno-istorijskom nasleđu. Raduje nas činjenica da je i lokalno stanovništvo ohrabreno, naročito u naselju Banjska, da je prepoznata mogućnost da svoje smeštajne kapacitete, seoska domaćinstva, stave u funkciju turizma, s obzirom na činjenicu da za to postoje uslovi i da seoski turizam postaje iz godine u godinu sve popularniji.

Kako je epidemiološka situacija uticala na banjski turizam u Zvečanu?

nataša aksentijević zvečan

Nataša Aksentijević

– Od početka ove godine beleži se veliko interesovanje za boravak u „Rajskoj banji“, o čemu govore brojke ostvarenih noćenja i broj gostiju. Dosadašnja epidemiološka situacija, uzimajući u obzir period od početka 2022. godine, bila je stabilna, nije zabeležen veći broj zaraženih, tako da nije u većoj meri uticala na turističku sezonu. Epidemiološka situacija se prati, prati se broj novozaraženih i postupaće se u skladu sa razvojem situacije, preporukama zdravstvene struke i predloženim merama. Na kraju bih dodala da bogata turistička ponuda Banjske, odnosno, opštine Zvečan, ima izraziti potencijal za dalja ulaganja u smeštajne, medicinske, rekreativne i kulturološke kapacitete, na čemu će se raditi u predstojećem periodu sa nastojanjem da „Rajska banja“ dobije status banje i nađe se na turističkoj mapi Srbije kao privlačna destinacija.

Za koji oblik turizma vlada najveće interesovanje, iz kojih krajeva dolaze gosti i kakav je broj noćenja?

– Naši sadržaji su prilagođeni potrebama svih generacija i imamo idealne uslovi za porodični odmor. „Rajska banja“ je mesto koje pruža uslove za razvoj zdravstvenog turizma, jer se lekovita banjska voda koristi i kao pomoćno lekovito sredstvo za prevenciju i lečenje brojnih oboljenja. Smeštajni kapaciteti su gotovo uvek popunjeni, a prema raspoloživim informacijama i za naredni period ima potvrđenih rezervacija. Prema rečima zaposlenih u „Rajskoj banji“, samo u toku prethodnog meseca evidentirano je oko 340 noćenja, za period od početka godine do sada, zabeležen je broj od preko 1.500 noćenja, u prethodnoj godini oko 2.500 noćenja, što su svakako rekordni brojevi od početka rada ZRC „Rajska banja“ i pravi pokazatelji odlične posećenosti kompleksa „Rajska banja“ u Banjskoj. Na dnevnom nivou „Rajsku banju“ poseti preko 100 posetilaca na otvorenim bazenima, a u objektu Spa&Wellness centra dnevno bude i oko 50 korisnika. Kada govorimo o domaćim turistima, najviše njih je iz velikih gradova i opština – iz Beograda, Kragujevca, Kraljeva, Niša, Aranđelovca, Subotice, a zatim veliki broj turista je iz susednih zemalja – Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i iz stranih zemalja – Rusije, Nemačke, Slovenije, Grčke i drugih.

Autor: Slavica Đukić