PUT U SVEMIR

Po svemu sudeći, Hrvatska, Srbija i Crna Gora žele da lansiraju prvi satelit. Reč je o satelitu koji je dobijen na poklon od Indije u susret obeležavanju 75 godina nezavisnosti ove zemlje.

 

Indija je finansirala studentski projekat izgradnje 75 satelita, a jedan satelit od njih je poklonjen Asocijaciji Jugoistične Evrope za svemir, čiji su deo Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

srbija satelit

Reč je o „spravi“ dimenzija deset sa deset centimetara, teškoj do 1.300 grama, a koja je proizvod domaće pameti. Iz vasione će na zemaljske stanice slati važne podatke o kvalitetu vodenih površina u Srbiji, vazduha i još nekih stvari, a ujedno će služiti i kao deo sistema za rana upozoravanja.

Iza celog projekta stoji grupa entuzijasta okupljenih u organizaciji zvučnog naziva – Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada. Već čitavu deceniju oni se bave svemirskim inženjeringom. Nemaju, doduše, nijednog astronauta, ali ih ta činjenica ne sputava da sa razdaljine od nekoliko stotina kilometara „posmatraju“ vodene površine i njihov kvalitet, a ujedno i da testiraju sistem.

Srpski satelit biće lansiran je na visinu od oko 500 kilometara. Brzina satelita je, inače, oko 28.000 kilometara na sat. Na njemu se nalaze mali senzori koji beleže pH vrednost, temperaturu, otpušteni kiseonik u površinskim vodama. U njemu se nalaze neophodna elektronika i transmiter predajnik. Prilikom preleta satelita tog područja podaci sa bova opremljenih malim senzorima, u jezeru ili reci, šalju se ka satelitu koji ih prihvata, a podatke smešta u memoriju.

Kada je reč o hrvatskom satelitu, on nosi naziv „Perun“, po vrhovnom božanstvu slovenske mitologije.

Projekat „Perun“ sprovodiće veliki broj mladih inženjera i naučnika. Oni će biti vođeni od strane iskusnog osoblja na univerzitetima i naučnim institucijama kroz preglede projekata i razne savete. Takvi inženjeri i naučnici neće samo naučiti teoriju svemirskog inženjerstva, već će steći i bogato praktično iskustvo. Studenti koji stiču znanja iz vazduhoplovstva često ih koriste i u drugim visokim tehnologijama – biomedicini, mašinstvu, softverskom inženjerstvu itd.

Nina Drakulić, Nikola Perović i Filip Jovićević su tri ključne figure u projektu lansiranja prvog crnogorskog satelita.

Kada su se troje mladih entuzijasta pre nekoliko meseci obratili Agenciji za civilno vazduhoplovstvo sa zahtevom da im objasne šta im je sve potrebno kako bi dobili dozvolu za lansiranje u svemir prvog crnogorskog satelita, dočekani su u prvi mah sa nevericom koju je brzo zamenilo oduševljenje.

Crnogorski satelit poneće ime Luča.

Izvor: Blic.rs