ŠAMAR GIGANTU

Kompanija Apple kažnjena je u Brazilu milionskom novčanom kaznom jer je prodaju bez punjača pravdala ekološkim razlozima.

 

Odluka da se u Brazilu ajfon ne može prodavati bez punjača stiže dve godine nakon što je Apple izbacio punjač i slušalice iz pakovanja telefona uz opravdanje da se tako manje zagađuje okolina i da svi imamo neki punjač i slušalice koje ne koristimo.

bez punjača

U naredbi koju je objavilo brazilsko Ministarstvo pravde i javne bezbednosti takođe se navodi da je kompanija kažnjena sa 2,34 miliona dolara, jer navedeni ekološki razlozi nisu dovoljni i da je teret punjača i slušalica tako prebačen na potrošača. Smatra se da bi kompanija mogla da preduzme druge korake za smanjenje zagađenja, poput prelaska na USB-C sa Lightning priključka za punjenje, prenosi Techcrunch.

Početkom godine, državno regulatorno telo za telekomunikacije je objavilo rekao je da razmatra da USB-C postane podrazumevani port za sve pametne telefone, poput odluke koju je donela EU.

Ovo nije prvi put da Apple dobija kazne u Brazilu. Tokom poslednjih nekoliko godina, različiti regionalni nadzorni organi izdavali su novčane kazne ovoj kompaniji, a oni su izjavili za Reuters da će se žaliti i da sarađuju sa lokalnom agencijom za zaštitu potrošača SENACON kako bi rešili probleme.

„Već smo dobili nekoliko sudskih presuda u Brazilu po ovom pitanju i uvereni smo da su naši kupci svesni različitih opcija za punjenje i povezivanje svog uređaja“, rekao je portparol kompanije Apple.

Tehnološki gigant je za Bloomberg izjavio da je uklanjanjem punjača iz maloprodajne kutije kompanija uspela da smanji emisiju ugljenika koja je ekvivalentna skidanju 500.000 automobila sa puta. Nigde se ne pominje da je kompanija izbacivanjem punjača i slušalica iz pakovanja do marta 2022. godine sebi uštedela preko 6,5 milijardi dolara.

Cela saga se odigrava samo nekoliko sati pre nego što je Apple lansirao svoj novi iPhone 14 na svom „Far Out“ događaju u Kupertinu. U naredbi se, pored Apple ne pominju druge kompanije koje su svoj poslovni model prilagodile konkurenciji, među kojima je od pre neki dan i kompanija Oppo.

Izvor: Benchmark.rs