MUSAKA SA PIRINČEM I SOJOM

Ovaj specijalitet može da bude odlično predjelo ili čak glavno jelo, jer je bogato sastojcima. Musaka sa pirinčem i sojom je savršena preporuka za sve koji ne jedu meso, a vole gurmanluke.

musaka sa pirinčem

Sastojci:

pola šolje pirinča
1 čaša sojinih ljuspica
6 oljustenih krompira
glavica crnog luka
50 grama rendanog parmezana
1,5 kašika mešavine začina
1 jaje
100 mililitara paradajz sosa
100 mililitara mleka
pola kašike mlevene crvene paprike
250 mililitara vode
maslinovo ulje
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u šerpi na zagrejanom ulju. Kada luk omekša dodamo pirinač, mešamo vajačom, dodamo oko 30 mililitara maslinovog ulja, sojine ljuspice, posolimo, pobiberimo, dodamo mešavinu začina, mlevenu papriku i promešamo. Sklonimo šerpu sa šporeta.

Keramičku posudu za pečenje poprskamo maslinovim uljem. U posudu krupno izrendamo polovinu pripremljenih krompira. Na krompir nanesemo fil iz šerpe. Na fil izrendamo preostale krompire. Posolimo, pobiberimo i nanesemo mešavinu začina. Vodu dodamo u sud sa paradajz sosom. Razređenim sosom prelijemo sadržinu u posudi. Zatvorimo posudu aluminijumskom folijom. Pečemo 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Izvadimo posudu iz rerne i odstranimo foliju. U sud polupamo jaja, sipamo mleko, posolimo i promešamo žicom za mućenje. Mešavinom jaja i mleka prelijemo musaku i nanesemo rendan parmezan.

Vratimo posudu u rernu i pečemo još 10 minuta na istoj temperaturi. Isečemo musaku na parčad, pa je dekorišemo po ukusu listovima vlašca, korijandera i kečapom.

Prijatno!