PETLJE I RAMPE

Ništa što je ranije izgrađeno ne liči na zeleni pešački most kompanije ATRIUM, koji predstavlja novi korak u evoluciji mostova.

 

Mostovi spadaju u najveća ljudska dostignuća. Oni su inženjerska čuda koja povezuju mesta i ljude. Potrebno je istinsko samopouzdanje da pogledate preko ponora ili vodene površine i odlučite da izgradite nešto za bezbedan prelazak. To je ono što mostove čini tako sjajnim.

pešački most

Kada je otkriven, Bruklinski most je bio čudo, a svet je i dalje impresioniran Golden Gejtom. Ali ništa što je ranije izgrađeno ne liči na zeleni pešački most kompanije ATRIUM, koji predstavlja novi korak u evoluciji mostova. On premošćuje jaz između dve prelepe zelene površine u Almatiju, Kazahstan, između kojih prolazi auto-put. Vizuelni utisak je zapanjujuć, a njegov nagrađivani dizajn se sastoji od mnoštva petlji i rampi.

Ideja je bila da se što manje meša u prirodni pejzaž i rezultat je zadivljujući dizajn koji ulepšava okruženje. Na jednom kraju most vodi u botaničku baštu, a obezbeđen je i vidikovac i prostor za odmor ili druženje.

Most se sjajno uklopio u okruženje zahvaljujući drveću koje je posađeno celom njegovom dužinom. Ovaj dizajn pokazuje kako potrebe prirode i ljudi mogu harmonično da se zadovolje.

Pešački most oslanja se na konusne stubove koji se šire na vrhu, gde se spajaju sa njim. Drveće duž mosta stvara izgled izdignutog vrta, pa može podsetiti na čuvene Viseće vrtova Vavilona.

Izgradnjom ovog mosta obezbeđen je bezbedan prelaz preko auto-puta uz izuzetan spoj prirode i arhitekture.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs