STROGO K’O U ARMIJI

Vojnička dijeta novi je trend u svetu, ali ljude sve više zanima da li je i koliko uopšte ona učinkovita i zdrava.

 

Iako vojnička dijeta „odnosi“ čak 3 kilograma nedeljno, postoji previše pitanja oko učinkovitosti ovog plana ishrane.

vojnička dijeta

Zagovornici vojničke dijete tvrde da možete brzo smršati bez vežbanja i uz uživanje u sladoledu i sličnim namirnicama, ali u čemu je stvar?

Šta je vojnička dijeta?

Vojnička dijeta propisuje da jedete strogo određenu hranu za doručak, ručak i večeru tokom tri dana. Plan obroka izuzetno je kalorijski restriktivan: prvog dana, na primer, možete se dogoditi da pojedete samo 1.100 kalorija.

Za poređenje, prosečan, umereno aktivan muškarac treba da unese otprilike 2.400 do 2.600 kalorija dnevno. Dakle, moraćete jesti manje od polovine kalorija koja je propisana za dnevnu konzumaciju, premda ne svaki dan.

Za razliku od mnogih popularnih programa mršavljenja, vojnička dijeta ne zabranjuje široke grupe namirnica. Prva tri dana unosite između 1.200 i 1.500 kalorija dnevno, raspoređenih na doručak, ručak i večeru. Sledeća četiri „slobodna“ dana preporučuje se da se držite 1.600 kalorija dnevno i podstiče vas se da se zdravo hranite.

Šta se jede?

Evo jednog primera ovog plana. Naravno, postoje neke varijacije iz dana u dan.

Doručak:
šoljica crne kafe
polovina grejpa
kriška suvog tosta

Ručak:
pola šoljice tunjevine
kriška suvog tosta
crna kafa

Večera:
85 grama bilo koje vrste mesa
šoljica zelenih mahuna
pola banane
mala jabuka
šoljica sladoleda

Vojnička dijeta nalaže da ne bi trebalo jesti grickalice ni piti alkohol, ali to je uglavnom zato što su te namirnice često bogate kalorijama, a cilj ove dijete je da kalorijski unos bude vrlo nizak. Veštački zaslađivači takođe su zabranjeni, jer zagovornici ove dijete tvrde da oni utiču na nivo insulina i uzrokuju gojenje.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Da li je vojnička dijeta bezbedna ili zdrava?

Ne, kaže „Men’s Health“ dijetetičar Dezi Abejta. Iako ozbiljno ograničenje unosa kalorija često dovodi do gubitka težine, ono što verovatno gubite su voda i mišići, a oboje je neophodno za opšte zdravlje. Što je još gore, ovako nizak unos kalorija može dovesti do vrtoglavice, lošeg sna, lošeg raspoloženja i velike žudnje za hranom koja se može pretvoriti u prejedanje.

Osim veštačkih zaslađivača, vojnička dijeta ne odbacuje nijednu hranu ili grupu namirnica. Ipak, Abejta kaže da su smernice za ovu dijetu jednostavno previše uopštene da bi se smatrale zdravim. Na primer, doručak prvog dana jednostavno navodi „tost“, bez preciziranja da li treba da bude integralni ili beli.

Možete li stvarno izgubiti tri kilograma u nedelju dana?

Naravno, ovaj bi vam plan mogao pomoći da smršate, ali verovatno ne 3 kilograma i definitivno vam neće pomoći da dugoročno zadržite postignute rezultate, kaže Abejta.

Kristen Kizer, registrovana dijetetičarka iz Hjustona kaže da, iako internet stranica Military Diet tvrdi da vam određena hrana koju jedete na vojničkoj dijeti može pomoći u sagorevanju masnoća, to jednostavno nije slučaj.

„Vojnička dijeta zapravo je pomodna dijeta koja tvrdi da neobične kombinacije namirnica mogu pomoći u mršavljenju, poput viršli i sladoleda” kaže ona.

Većina zdravstvenih radnika savetuje gubitak samo pola do jednog kilograma nedeljno, a i to može biti vrlo zahtevan izazov za neke ljude, kaže dr Kizer.

Gubitak težine zavisi od širokog raspona faktora i nemoguće je tvrditi da će jedna dijeta pomoći svima da izgube istu količinu težine u određenom vremenskom okviru.

Čak i ako izgubite nekoliko kilograma tokom vojničke dijete, verovatno ćete ih vremenom vratiti, dodaje dr Kizer.

Izvor: Index.hr