KLJUČ JE U EVOLUCIJI

Kako sunce zalazi, žene su uvek te koje se prve požale da im je hladno. Zašto je ženama hladnije – naučnici su konačno rešili misteriju i odgovorili na ovo pitanje.

 

Naučnici veruju da je ženama hladnije jer su žene evoluirale i intenzivnije osećaju hladnoću, jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova.

ženama hladnije

Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih ptica i sisara, pri čemu ženke preferiraju prijatno i toplo gnezdo ili jazbinu, dok mužjacima zima ne smeta toliko.

„Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ta razlika nije nastala da bismo se sa partnerima svađali oko grejanja, nego upravo suprotno. S evolucijske tačke gledišta, cilj je naterati par da se malo udalji jedno od drugoga kako bi svako mogao da uživati ​​u miru i tišini“, rekao je dr Eran Levin sa Univerziteta u Tel Avivu.

BioCapillary oglas 900 px

Kod ptica selica mužjaci zimu provode u hladnijim područjima nego ženke. A ženke šišmiša imaju tendenciju da se skupe u prijatnom ćošku, dok mužjaci vole da se šire u prozračnim prolazima.

Kod mnogih sisara mužjaci više vole senovita mesta, a ženke sunce, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija objavljena u časopisu „Global Ecology and Biogeography“ dodaje da odvajanje mužjaka i ženke smanjuje takmičenje oko resursa u životnoj sredini i drži podalje mužjake koji mogu da budu agresivni i ugroze mladunce.

Izvor: Index.hr