ŠTITE, ALI I ŠKODE

Postoje određene zdravstvene tegove za čije postojanje mogu biti krivi krajnici. Ovi organi u usnoj duplji štite organizam od bolesti, ali mogu i da naškode u određenim situacijama.

 

Krajnici ili tonzile deo su limfnog sistema i pomažu telu u odbrani protiv infekcija. Krajnici su prva linija zaštite od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugih štetnih materija, ali ponekad se i ove loptice smeštene u grlu mogu upaliti i uzrokovati zdravstvene probleme, a naredna tri problema su najčešća.

mogu biti krivi krajnici

Loš zadah

Prema podacima američke institucije „National Institutes of Health“, polovina svetske populacije pati od lošeg zadaha.

Devedeset posto slučajeva uzrokovano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene ili protoka sekreta, ali loš zadah može biti i posledica nakupljenog kamenca na krajnicima koji se stvara kada se nagomilane stvari u krajnicima pretvore u kalcijum.

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojim se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz tih materija zatim nastaju bele formacije smeštene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah. Rešenje je u dobroj oralnoj higijeni poput četkanja zuba dva puta dnevno i grgoljanju s antiseptikom koje može pomoći u uklanjanju nakupljenih naslaga.

Bolno gutanje

U većini slučajeva je kamenac na krajnicima mali i ne uzrokuje nikakav osećaj nelagode. Međutim, ako je kamenac veći, to može učiniti gutanje bolnim.

Ako je kamenac tvrd poput kamena, osoba može da ima osećaj stranog predmeta u telu i osećaj nelagode u grlu. Kada guta, osoba može imati osećaj kao da u grlu ima iglu.

Osećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda je veliki kamenac na krajnicima. Kamenac se može skinuti grgoljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je reč o većem kamencu, verovatno će biti potrebna konsultacija s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

Hrkanje

Uvećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa zato što zbog uvećanih krajnika vazduh ne može normalno proticati kroz disajne puteve.

Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno, osim ako nije praćeno apnejom u snu, kada telo tokom spavanja dobija manje kiseonika zbog pauza u disanju i blokade disajnih puteva.

Uvećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod dece, a četiri od 100 sredovečnih muškaraca i dve od 100 sredovečnih žena pati od apneje u snu koja je uzrokovana uvećanim krajnicima. Krajnici se mogu uvećati usled nekih urođenih zdravstvenih stanja, hroničnih infekcija ili drugih faktora. Ako je stanje ozbiljno, lekar može da predloži vađenje krajnika.

Izvor: Zadovoljna.hr